een duurzaam verwarmingssysteem (vorige woning)

Ik had mijn – inmiddels vorige – jaren ’30 woning gasloos, minder-dan-nul-op-de-meter, CO2 – en fijnstof besparend gemaakt met behulp van (standaard) isolatie maatregelen, 12 zonnepanelen, een zonneboiler, een pelletkachel-cv, een fijnstof filter en een stukje domotica.
Hoe en waarom ik tot deze combinatie was gekomen heb ik toegelicht in een presentatie.
Hoe het beviel heb ik uitvoerig toegelicht in een interview dat deel uit maakt van een universitair onderzoek .
Inmiddels maken de nieuwe bewoners van mijn oude huis nu, naar ik aanneem dankbaar, gebruik van dit systeem en hebben het op een aantal kleine punten zelfs nog verder verbeterd. Natuurlijk heb ik ook mijn nieuwe huis met een vergelijkbaar systeem weer gasloos en nul-op-de-meter gemaakt. Daarover later wellicht meer.
Hieronder volgt een korte beschrijving van het systeem per onderdeel. De links brengen je naar gedetailleerdere uitleg . 

  • 12 zonnepanelen (meer kon ik er op het dak niet kwijt) wekken gezamenlijk ca. 2,5 keer mijn elektriciteitsverbruik op, dat laag bleef omdat ik niet elektrisch verwarmde (daar  zouden die 12 panelen van elk 250 Wp ook niet genoeg voor hebben opgeleverd), waardoor ik het overgrote deel weer aan het net terug kon leveren en dus zelfs geld toe kreeg.
  • 2 zonnecollectoren verwarmen de (onderkant van de) zonneboiler. De zon voorziet daarmee gratis in ca. 1/3 van de totale warmtevraag van het huis, zowel voor tapwater als  t.b.v. verwarmingsondersteuning. En buiten het stookseizoen kan de kachel dan geheel uit blijven.
  • Een pelletkachel-cv straalt ca. 20% van zijn warmte direct de woonkamer in,  waardoor deze zeer snel opwarmt. Het merendeel van de warmte,  ca. 80%, warmt eerst (de bovenkant van) de tapwater boiler en daarna een buffervat op. Deze voorziet weer in het cv-water voor de radiatoren in de woonkamer en in de overige vertrekken (mits die warmte vragen).
  • De rookgasafvoer is voorzien van een elektrostatisch fijnstoffilter, dat de toch al geringe fijnstof uitstoot van de pelletkachel-cv (5 keer minder dan een moderne gesloten houtkachel , 10 keer minder dan een inzet-haard en 100 keer minder dan een open haard, zie mijn artikel over pellets) nog eens met maar liefst 95% vermindert. De uitstoot is daarmee nagenoeg gereduceerd tot hetzelfde niveau als van een gasgestookte cv-ketel.
  • Een zelf in elkaar geknutseld domotica systeem monitort de opwekking, het verbruik en de temperaturen van de onderdelen en zorgt voor extra energiebesparing door diverse zaken (zoals bijvoorbeeld de pomp in het radiatorcircuit en een elektrisch element in de boiler tegen legionella) op een slimme manier te schakelen. Ben je niet zo’n IT-nerd als ik, dan zou je het meeste daarvan ook zonder omkijken kunnen laten regelen door een iets uitgebreidere versie van de controller van de zonneboiler.


T.o.v een vergelijkbare woning met een conventioneel centraal verwarmingssysteem op aardgas en grijze stroom uit de centrale spaarde mijn huishouden met dit systeem  naast de volledige maandelijkse energielasten – (ik heb een negatieve energierekening) – bijna 6 ton C02 emissies per jaar uit. Bovendien is – door de betrekkelijk lage kosten van deze oplossing en (de deels nog beschikbare) subsidies – de totale investering voor het verduurzamen van het huis in minder dan 8 jaar terugverdiend.
Vergelijk dat allemaal maar eens met een all-electric “oplossing” m.b.v. een warmtepomp…

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.