GR70 chemin de Stevenson

In de zomer van 2009 wilde ik voor het eerst  een lange afstandswandeling gaan maken. Ik besloot dit combineren met met een “werk”vakantie bij een vriend Herman, die op een eigen stuk berg in de Franse Ardêche woont. De vakantie is verworden tot twee weken (gedeeltelijk) heropbouwen van een van zijn ruïnes en twee weken wandelen, waarvan Herman de eerste week gezellig mee heeft gelopen. Hij, als ervaren bergbewoner, zonder enig probleem op zijn sandalen en ik op (naar later bleek slechte en versleten) wandelschoenen met aanvankelijk veel blaren tot gevolg. Herman heeft op zijn eigen site ook een stukje over dat deel van de wandeling gezet.

Onderweg op pad overnachtten en dineerden we met andere wandelaars in gîtes en table d’hôtes. De tweede week ben ik alleen verder gegaan, heb daarbij een tentje van Herman meegezeuld en o.a. in de tuinen van gites gekampeerd; goedkoop overnachten en toch gezellig met andere wandelaars mee-eten!

De Stevenson route is in Frankrijk minstens zo beroemd als het Pieterpad bij ons. Bij l’association Sur le chemin de R.L. Stevenson vind je er alle benodigde informatie om dit avontuur zelf te plannen.

De route loopt door vier departementen: Haute-Loire (het zuidelijkste departement van de Auvergne), Ardèche (een departement van de Rhône-Alpes) , Lozère en de Gard (departementen van de Languedoc-Roussillon).

portret Robert Louis StevensonThe Annotated 'Travels with a Donkey in the Cévennes'/Map

Op 22 september 1878 heeft Robert Louis Stevenson, de bekende Schotse schrijver van (later) o.a. “Treasure Island” (1883) en “The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde” (1886), op deze route a.h.w. voor ons uitgelopen. Het was voor hem een poging om zijn liefdesverdriet te vergeten en om bovendien meer te weten te komen over de legendarische Camisards (Hugenoten) die in de eeuw daarvoor een godsdienst-guerilla-oorlog voerden in de Cevennen.

Stevenson wordt sindsdien beschouwd als de grondlegger van het recreatief lange-afstands-wandelen in Europa (!). Sommigen beschouwen hem bovendien als de uitvinder van de slaapzak. Voor onderweg liet hij namelijk een slaapzak naaien van schapenvachten. Deze bleek echter zo zwaar, dat hij een ezel heeft moeten aanschaffen om deze (en zijn andere spulletjes) te kunnen dragen. Travels with a DonkeyZijn aanvankelijk moeizame relatie met de ezel “Modestine” en zijn belevenissen onderweg heeft hij met veel gevoel en vaak humoristisch beschreven in “Travels with a Donkey in the Cevennes.” (gepubliceerd in 1879). Hier staan e-book versies. Het boekje is trouwens ook in het Nederlands vertaald (met een voorwoord door Kees van Kooten).

Doordat je er, traditiegetrouw, overal ezels kan huren en stallen zijn en er om de ca 10 kilometer voldoende overnachtingsmogelijkheden zijn, is de route ook zeer populair onder gezinnetjes met kinderen.

Voor mij betekende de wandeling een onvergetelijke ervaring in enorm afwisselende en overweldigend mooie landschappen en het aanwakkeren van een voortdurende behoefte om de wereld te bewandelen en te bewonderen…

Zie voor mijn belevenissen op de GR70 en natuurlijk de foto’s de volgende etappes:

etappe 00, naar de start, La Boissière – Le Monastier sur Gazeille
etappe 01, Le Monastier sur Gazeille – Le Bouchet Saint Nicolas, 22km
etappe 02, Le Bouchet Saint Nicolas – Pradelles, 20km
etappe 03, Pradelles – Le Cheylard L’Evêque, 19km
etappe 04, 19km Le Cheylard L’Evêque – La Bastide-Puylaurent
etappe 05,  La Bastide-Puylaurent – Mirandol, 26km
etappe 06,  Mirandol (Chasserades) – (St. Jean) Le Bleymard, 20km
etappe 07,  Le Bleymard – Le Pont de Montvert, 20km
etappe 08, Le Pont de Montvert – Florac, gelift!
etappe 09, Florac – Cassagnas, 16km
etappe 10, Cassagnas – St Germain de Calberte, 16km
etappe 11, St Germain de Calberte – St Jean du Gard, 21km
etappe 12, St Jean du Gard – Ales, op weg terug, met de bus

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.