mijn pelletkachel-cv

Sinds 2018 verwarm ik mijn huis met een pelletkachel-cv en wel deze:

mijn Green Puros Dedalo Hydro Curve 12kW pelletkachel-cv

Waarom eigenlijk een pelletkachel zoveel beter is dan een houtkachel?
Wel, omdat de fijnstof uitstoot én de CO2 uitstoot veel lager is én houtpellets uit lokale reststromen gemaakt worden (in tegenstelling tot houtblokken).
Bekijk (bijvoorbeeld) dit filmpje van hoe verwarm ik mijn woning punt nl maar eens…

Een pelletkachel-cv is vergelijkbaar eigenlijk een moederhaard; een fikse kachel met een aansluiting op het centrale verwarmingssysteem. Alleen verbrandt deze dus geen gas of stookolie of steenkooltjes, maar houtpellets dus.
Deze kachel straalt ongeveer 20% van de warmte de woonkamer in, bijna 80% wordt naar het cv systeem gestuurd. Er is daarbij maar heel weinig warmteverlies door de rookgasafvoer (die wordt dan ook niet zo heet dat je ‘m niet kan vastpakken, zoals bij een houtkachel).

In de kachel wordt – via een warmtewisselaar – water tot (afgesteld op) 65 graden opgewarmd, dat bij 50 graden of meer automatisch door een ingebouwde pomp door een spiraal in de bovenkant van de zonneboiler op zolder wordt gepompt om mijn tapwater op te warmen. Van daar stroomt het dan iets afgekoelde water naar een verdieping lager door een spiraal in een buffervat – in mijn slaapkamerkast – om het proceswater voor de radiatoren op te warmen. Vandaar uit stroomt het weer verder naar beneden, terug de kachel in.
Op die manier geef ik het tapwater in de zonneboiler “proiriteit” en bereikt deze meestal wel een keer per week een temperatuur van 60 graden of meer, zodat ook de aangroei van legionella wordt voorkomen.
Mocht dat een week niet gelukt zijn, dan verwarm ik het bij met een elektrisch element, “automagisch” geschakeld door mijn domotica systeem.
Het proceswater in het buffervat schommelt in temperatuur tussen de 30 en 50 graden.

Een externe pomp stuurt proceswater vanuit het buffervat naar de radiatoren – uiteraard voorzien van thermostaatkranen – in alle vertrekken van het huis, maar alleen als dat water minimaal 34 graden is. Ook dat regelt het domotica systeem voor me. Veel warmer dan 45 graden wordt het meestal niet, dus het duurt wat langer voor die radiatoren warm zijn, maar dat is geen probleem; de slaapkamers hoeven maar een beetje verwarmd en de radiator en de convectorput in woonkamer doen eigenlijk meer dienst als bij-verwarming, nu de kachel daar ook staat.
Had ik i.p.v. een pelletkachel-cv voor een pelletketel (zonder raampje, ergens in een bijruimte) gekozen, dan was dat wellicht een iets ander verhaal geweest.

het buffervat in de slaapkamerkast

De kachel wordt trouwens aangestuurd door een kamerthermostaat – een “ge-roote” Toon e-thermostaat wel te verstaan – die ik een weekprogramma kan laten volgen en zelfs via internet kan bedienen (en zonder daarbij mijn data en abonnementsgeld aan Quby en Eneco te verstrekken). Zo houdt hij mijn woonkamer (nauw)keurig op de gewenste temperatuur.
Het buffervat voorkomt daarbij ook het “pendelen” van de kachel.
In de overige vertrekken regelen thermostaatkranen op de radiatoren de warmtebehoefte.
In de praktijk slaat de kachel maar een paar keer per dag aan en brandt hij maar kort.

Deze kachel heeft trouwens een voorraadbunker voor 65 kg pellets, zodat ik met gemak een paar weken op wintersport zou kunnen en ondertussen mijn huis vorstvrij kan houden. Niet dat het in deze klimaatcrisis erg waarschijnlijk is dat ik ooit nog op wintersport ga…
De pellets worden computergestuurd en nauwkeurig gedoseerd d.m.v. een wormwiel naar een gietijzeren branderbakje getransporteerd.
Daar worden ze vervolgens elektrisch ontstoken en – aangewakkerd door een eveneens computergestuurd ventilatortje – efficiënt verbrand.
De kachel kiest daarbij – afhankelijk van de opwarmsnelheid van het water – één van 5 standen en kan zelfs moduleren.

Dit alles met een goed en regelmatig verwarmd huis tot gevolg.
Daarbij nauwelijks CO2 en fijnstof uitstotend.
En zonder gasrekening!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.