mijn zonneboiler

Op mijn zolder onder de dakkappel staat een zonneboiler met daarin 200 liter tapwater.
Aan de onderkant is hij aangesloten op de koud-waterleiding, aan de bovenkant ontspruit de heet-waterleiding.
Het water onderin het vat wordt via een spiraal met daarin glycol (anti-vries) verwarmd dat zelf weer door de zon wordt opgewarmd in 2 zonnecollectoren op het dakje erboven.

Zowel in de collectoren als in het vat bevindt zich een temperatuursensor en in de leiding tussen beide een regelbare pomp. Deze zijn aangesloten op een controller, die voortdurend de temperatuur meet en deze pomp aanstuurt. Als de temperatuur in de collectoren voldoende hoger is dan die onderin het vat, dan pompt hij de opgewarmde glycol door het vat. De snelheid wordt bovendien voortdurend aangepast aan de temperatuur, zodat de glycol ook de tijd krijgt om zoveel mogelijk van de opgenomen warmte aan het vat af te staan. Mocht het vat te heet dreigen te worden, dan laat de controller de pomp in tegenovergestelde richting draaien, zodat de overtollige warmte uit het vat weer via de collectoren aan de lucht wordt afgestaan.
Ook is er een expansievat en een overdruk ventiel op de leiding aangesloten, voor het geval de glycol te heet en de druk in de leiding te hoog wordt.

Bovenin het vat bevindt zich ook een spiraal dat verwarmd wordt met heet water uit de pelletkachel-cv. Voordat dit water terugkeert naar de kachel loopt het door een zelfde soort spiraal in een even groot buffervat om het proceswater voor mijn verwarmingsradiatoren op te warmen.

controller, pomp, temperatuursensoren, overdruk circuit en de aansluitingen op de zonneboiler

Ik heb trouwens nog overwogen om een uitgebreidere versie van de controller aan te schaffen die een tweede pomp zou kunnen aansturen om overtollige warmte van de zonnecollectoren naar een buffervat voor de verwarming te pompen, in plaats van af te voeren. Echter, dat is alleen nuttig tijdens de schaarse zonnige voor- of najaarsdagen met koude avonden, want in de zomer heb ik die warmte natuurlijk helemaal niet nodig om het huis te verwarmen.

Tegenover de onderste spiraal in de zonneboiler bevindt zich ook nog een elektrisch element van 1000 W, met een thermostaat, dat ingeschakeld kan worden om het vat bij te verwarmen, wanneer dat nodig is. In de praktijk gebruik ik deze alleen om het vat 1 x per week kortstondig op 62 graden te brengen – als het dat die week nog niet geweest is – om de aangroei van legionella te voorkomen. Dit regel ik met een “klik aan klik uit” stopcontact en mijn domotica systeem Domoticz.

Uit de praktijk blijkt dat ik aan die 200 liter meer dan genoeg heb om mijzelf en logees van voldoende heet tapwater te voorzien voor de nodige douche en (af)was beurten. De watertemperatuur zakt daarbij zelden onder de 45 graden. Ook buiten het stookseizoen, als ik de kachel uit heb staan.
Daarnaast vermindert het zonneboilersysteem in het stookseizoen ook een aanzienlijk deel van de warmtevraag van de kachel. Zelfs als deze aan staat en de bovenste spiraal in het vat verwarmt helpt een winterzonnetje nog mee om de onderkant van het vat te verwarmen. Dat is echt heel leuk om te zien en het scheelt ook flink in de portemonnee.

Al met al blijkt de zonneboiler in ca 1/3 van de totale warmtevraag te voorzien.
Met de betrekkelijk geringe aanschafprijs en de ISDE subsidie (plus nog eens de Stappensubsidie van Zaanstad) is de investering dan ook al snel terugverdiend.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.