mijn zonneboiler

Op mijn zolder onder de dakkappel staat een zonneboiler met daarin 200 liter (heet) tapwater. De boiler is een essentieel onderdeel van het hele duurzame verwarmingssysteem.
Aan de onderkant van de boiler is de koud-waterleiding aangesloten, aan de bovenkant ontspruit de heet-waterleiding.
Het water onderin het vat wordt verwarmd door een spiraal met daarin glycol (anti-vries), dat zelf weer door de zon wordt opgewarmd in 2 zonnecollectoren op het dakje erboven. De temperatuur van het glycol kan (veilig) oplopen tot wel 100 graden of meer.

Zowel in de collectoren als in het vat bevindt zich een temperatuursensor, in de leiding tussen beide een regelbare pomp. Deze zijn aangesloten op een controller, die voortdurend het temperatuurverschil meet en deze pomp aanstuurt. Als de temperatuur in de collectoren (voldoende) hoger is dan die onderin het vat, dan pompt hij de opgewarmde glycol door het vat. De pompsnelheid wordt aangepast aan de temperaturen, om met een zo laag mogelijk stroomverbruik zoveel mogelijk van de opgenomen warmte aan het vat af te staan. Mocht het vat te heet dreigen te worden, dan laat de controller de pomp in tegenovergestelde richting draaien, zodat de overtollige warmte uit het vat weer via de collectoren aan de lucht wordt afgestaan. Wel jammer dat ik die warmte niet direct kwijt aan de buren of in een “buurtbuffer”.
Ook is er een expansievat en ter beveiliging een overdruk ventiel op de leiding aangesloten, voor het geval de glycol (desondanks) te heet en de druk in de leiding te hoog zou worden.

Bovenin het vat bevindt zich nog een spiraal dat verwarmd wordt met heet water uit de pelletkachel-cv. Voordat dit water weer terugkeert naar de kachel loopt het door een zelfde soort spiraal in een even groot buffervat om het proceswater voor mijn verwarmingsradiatoren op te warmen.

controller, pomp, temperatuursensoren, overdruk circuit en de aansluitingen op de zonneboiler

Ik heb overwogen om een uitgebreidere versie van de controller aan te schaffen die een tweede pomp zou kunnen aansturen om overtollige warmte van de zonnecollectoren naar het buffervat te pompen. Maar, dat is alleen nuttig tijdens (schaarse) zonnige voor- of najaarsdagen met koude avonden, want in de zomer heb ik die warmte natuurlijk helemaal niet nodig om het huis te verwarmen.

Tegenover de onderste spiraal in de zonneboiler bevindt zich ook nog een elektrisch element van 1000 Watt, met een thermostaat, dat ingeschakeld kan worden om het vat bij te verwarmen, wanneer dat nodig is. In de praktijk gebruik ik deze alleen om het vat 1 x per week kortstondig op 62 graden te brengen – mits het dat die week nog niet geweest is – om de aangroei van legionella te voorkomen. Dit regel ik m.b.h.v. een “klik aan klik uit” stopcontact en mijn domotica systeem Domoticz, maar ook dat zou met een uitgebreidere versie van de controller kunnen.

In de praktijk blijk ik aan die 200 liter meer dan genoeg heb om mijzelf en mijn logees van voldoende heet tapwater te voorzien voor de nodige douche en (af)was beurten. De watertemperatuur zakt daarbij zelden onder de 45 graden, ook buiten het stookseizoen (als de kachel niet mee helpt).
Daarnaast vermindert het zonneboiler systeem in het stookseizoen ook een aanzienlijk deel van de warmtevraag van de kachel. Zelfs als deze aan staat en de bovenste spiraal in het vat verwarmt helpt een winterzonnetje nog mee om de onderkant van het vat te verwarmen. Dat is echt heel leuk om te zien en het scheelt ook flink in de portemonnee.
Al met al blijkt de zonneboiler zelfs in ca. 1/3 van mijn totale warmte behoefte te voorzien(!).
Met de betrekkelijk geringe aanschafprijs en de ISDE subsidie (plus nog eens de Stappensubsidie van Zaanstad) is de investering dan ook al snel terugverdiend. En al helemaal als je nog op gas verwarmt of je daarvoor (netto) elektriciteit inkoopt… Dus wat let je?
En hou als je zonnepanelen aanschaft in elk geval ook een stukje van je dak vrij voor zonnecollectoren!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Peter schreef:

    Even reageren op mijn eigen stukje. Ik kwam toevallig dit tegen:https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/zonneboiler-rendement/
    Daar suggereert Feenstra (het bekendste en grootste onderhoudsbedrijf voor CV-installaties in Noord-Holland) dat een zonneboiler alleen gebruikt wordt voor het verwarmen van tapwater en dat het (daarom makkelijk?) kiezen is tussen zonnepanelen of een zonneboiler. IK had onderstaande als reactie willen plaatsen, maar de reactiemogelijkheid werkt kennelijk helaas niet meer.

    “Leuk allemaal, alleen jammer dat Feenstra helemaal geen zonneboilers verkoopt of verhuurt. Echt geïnteresseerd in duurzame oplossingen is Feenstra kennelijk toch (nog steeds) niet. Ja, inmiddels wil Feenstra je zonneboiler wel “onderhouden” voor €3,25 per maand, terwijl een correct geïnstalleerde zonneboiler (zeker een hygiëne boiler) zo goed als geen onderhoud nodig heeft…
    Was voor mij reden om afscheid te nemen van Feenstra toen mijn CV ketel aan vervanging toe was. Al met al was dat een geluk bij een ongeluk, want met een betere oplossing had ik zelfs helemaal geen gasgestookte CV ketel en geen gas én geen onderhoudscontract meer nodig! Zie https://peter.pgit.nl/uitgelicht/een-duurzaam-verwarmingssysteem/
    En nog even voor de duidelijkheid:
    – warmte van een zonneboiler is óók zonne-energie. Een zonnecolector is thermisch zelfs veel efficienter dan een zonnepannel. Waar een zonnepaneel ca 20% van het zonlicht omzet in elektriciteit, neemt een zonnecollector wel 95% van de zonnewarmte op (en staat die af aan de zonneboiler).
    – een zonneboiler is er echt niet alleen voor het verwarmen van tapwater, maar kan ook ook verwarmingsondersteuning bieden. In mijn geval leverde slechts 2 plaatcollectoren zelfs al 1/3 van de totale warmtebehoefte (dus voor heet tapwater én de centrale verwarming) op.
    – Maar dat neemt niet weg dat je voor huishouden niet ook elektriciteit nodig hebt, dus waarom zou je überhaupt moeten kiezen? Neem gewoon allebei!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.