Sluipverbruik

Toen ik eenmaal een zonnestroomfabriekje had draaien, werd het natuurlijk meteen een uitdaging om daarmee in ons hele hele energieverbruik te voorzien. De panelen brengen jaarlijks zo’n 2850 kilowattuur op. Wij hadden destijds als gezin van 4 echter een elektriciteits verbruik van ca. 3400 kilowattuur per jaar. Dat was voor onze woonsituatie zo ongeveer gemiddeld volgens Milieu Centraal.
Let wel, dit was nog voor de spaarlamp en ver voor de ledlamp betaalbaar of zelfs maar te koop was.
Dat betekende dus besparen, maar eerst en vooral meten waar het stroomverbruik in zat. En dan met name het sluipverbruik.

Brennenstuhl PM 231 E energiemeter 16/A 3600W

Nu wilde het geval dat Nuon zijn natuurstroomklanten – waaronder wij – een aantal jaren kortings- en tegoedbonnen voor hun webshop kado deed. Jaren later kwam de aap uit de mouw en bleek dat vooral een goedmakertje te zijn geweest voor het feit dat ze ons belazerden door de toeslag voor natuurstroom al jaren niet meer te investeren in groene stroom en er zelfs geen gescheiden boekhouding voor op na hielden, maar dat is weer een ander verhaal…
Die bonnen kwamen wel van pas voor de aanschaf van (o.a.) een handige energiemeter. Weer later bleek trouwens dat Nuon je ook met de prijzen in hun webshop belazerde… Hoe dan ook, het ding kost nu elders nog geen 2 tientjes en heeft me waarschijnlijk al het duizendvoudige bespaard, dus wat let je?

Goed, ik heb hiermee dus een rondje door m’n huis gedaan en even het sluipverbruik van al m’n apparaten gemeten, door ze een voor een op dit ding aan te sluiten maar ze uit te laten. Het bleek dat de meesten al jaren gigantische hoeveelheden stroom verspilden, met name de audio en video apparatuur. Bijvoorbeeld mijn platenspeler – waar notabene niet eens een aan/ uit knop op zit, verbruikt maar liefst 10 Watt continu, als ie niks doet. En wat de UPC (nu Ziggo) box in standby verbruikte (ik heb hem inmiddels weggedaan), dat wil je gewoon niet weten..

N.B. met het na elk gebruik uit het stopcontact halen van de telefoonoplader ga je je energierekening echt niet substantieel verminderen. Laat staan de wereld redden…
Voor een berekening wat dat nog wél oplevert en trouwens om energiegebruik en -opwekking überhaupt in een zinvol perspectief te krijgen kan ik iedereen het gratis boek van David Mackay, “Sustainable energie – without the hot air” ten zeerste aanraden.

Hoe dan ook, ik heb zodra ik een beetje van de schok was bijgekomen direct van die stekkerdozen met een schakelaar gekocht (nee, natuurlijk niet bij de Nuon webshop) en alles wat maar mogelijk is (en niet continu aan hoeft te staan) er op aangesloten. Met name alle computerapparatuur, de stereo-installatie en al het televisie-spul.
En ik heb de gloeilampen en een deel van de halogeenlampen vervangen door spaarlampen, die natuurlijk inmiddels alweer voor het grootste deel zijn vervangen door led lampen. Aangezien inmiddels ook de led-dimmers bij de Action nog maar een prikkie kosten hoefde dat niet ten koste te gaan van de sfeer.

Al gauw bleek ons gezamenlijk stroomverbruik gedaald naar ca 2000 kilowattuur per jaar en leverden we dus zelfs (veel) meer terug dan we verbruikten!

Inmiddels zijn eindelijk ook de allergrootste sluipverbruikers het huis uit, te weten mijn vrouw en 2 kinderen.
Daarmee heb ik – ondanks het nog verder toegenomen computergebruik – het stroomverbruik inmiddels opnieuw weten te halveren tot iets meer dan 1000 kilowattuur per jaar.
Haha, kassa!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.