De afsluitboete mag écht niet

Goed nieuws van het gasverlatersfront!
Tegen de “afsluitboete” is nu in een tweede procedure vonnis gewezen. Rechter ziet in de Algemene Voorwaarden zélf geen grond voor het in rekening brengen van verwijderingskosten bij een rechtmatige opzegging van de ATO. De twee hoofdargumenten van de netbeheerders van de afgelopen jaren (artikel 5.3 b AV en artikel 2.9.2 Tarievencode Gas) zijn daarmee allebei van tafel!
Lees het persbericht op
 
Gas verlaten was en blijft dus gewoon gratis.
Dat Wiebes in november 2020 besloot om per 1 maart a.s. de (zogenaamde) “verwijderingskosten” voor de volle 100% te “socialiseren”, doet daar niets aan af…
Desondanks lijkt (ook) Zaanstad de overduidelijk illegale afsluitboetes (en de bonussen van de bestuurders) van Liander nog steeds te willen blijven subsidieren:
Toelichting Maatregelen Stappensubsidie verduurzamen woningen gemeente Zaanstad 2019–2021
Stap 5 – Overige maatregelen
Punten Subsidie per stuk
5.a Inductie koken 2 € 400,00
5.b Afsluiten aardgas (laagbouw, grondgebonden woningen) 2 € 130,00
5.c Afsluiten aardgas (hoogbouw, etagewoningen vanaf 1e verdieping 2 € 75,00
Hallo Zaanstad, met je klimaatakkoord 2.0, wordt eens wakker!
En wat verkondigen de netbeheerders nu zelf? Wel, die gaan (vooralsnog) gewoon door met liegen en bedriegen op hun websites:
Steeds meer consumenten maken werk van de energietransitie en besluiten zelfstandig van het gas af te gaan. Bij huishoudens die geen gas meer gebruiken, moet de gasaansluiting onder andere vanwege veiligheidsredenen volledig worden verwijderd. Netbeheerders zijn verplicht de kosten van het verwijderen van de gasaansluiting door te berekenen aan de consument die er voor kiest om van het gas af te gaan.
Tijdelijk afsluiten gasaansluiting
Bij het afsluiten van een gasaansluiting zorgen we ervoor dat de hoofdkraan niet meer te openen is. We zetten een kap op de hoofdkraan en sluiten die af met een hangslot, of we verzegelen de hoofdkraan. U kunt de aansluiting dan niet meer gebruiken.
Voor de veiligheid mag uw gasaansluiting maximaal 12 maanden lang afgesloten blijven. Daarna kiest u of u de aansluiting wilt laten heraansluiten of dat u deze permanent wilt laten verwijderen. Maakt u geen keuze, dan verwijderen wij de aansluiting. In alle situaties komen de kosten voor uw rekening.
Geschillencommissie Energie
Onlangs is een van onze klanten naar de Geschillencommissie Energie gestapt. Hij vond de kosten van verwijdering te hoog en wilde geen opdracht geven voor het verwijderen van de gasaansluiting. Ondanks dat de woning van deze klant laagbouw betrof, is het oordeel van de commissie over een aantal belangrijke punten ook voor hoogbouw relevant. De commissie heeft onder andere geoordeeld dat:
Als u het leveringscontract met uw energieleverancier opzegt, beëindigt u ook het contract met Liander (aansluit- en transportovereenkomst). Liander mag dan met of zonder uw opdracht de noodzakelijke handelingen uitvoeren om de gasaansluiting te verwijderen. Wij mogen de kosten hiervoor bij u in rekening brengen.
Veilig verwijderen
De gasaansluiting afsluiten (door het plaatsen van een slot op de meetinrichting) is geen oplossing voor consumenten die definitief van het gas af willen. Dit mag alleen tijdelijk, omdat het op lange termijn geen veilige oplossing is. Wie definitief van het gas af wil, moet de volledige gasaansluiting laten verwijderen. In zijn brief benadrukt ook de minister dat het verwijderen van de gasaansluiting de enige veilige manier is om een woning gasloos te maken.
Steeds meer consumenten maken werk van de energietransitie en besluiten zelfstandig van het gas af te gaan. Bij huishoudens die geen gas meer gebruiken, moet de gasaansluiting onder andere vanwege veiligheidsredenen volledig worden verwijderd. Netbeheerders zijn verplicht de kosten van het verwijderen van de gasaansluiting door te berekenen aan de consument die er voor kiest om van het gas af te gaan. Dit wordt door hen als demotiverend ervaren. De minister komt nu die groep koplopers tegemoet. Verwachting is dat dit een einde brengt aan diverse juridische geschillen op dit dossier.
De huidige wetgeving bepaalt dat deze kosten betaald worden door de consument die versneld aardgasloos wil wonen. Het is immers ook niet eerlijk om deze kosten af te wentelen op de consumenten die nog gas blijven gebruiken.
Gaat u aardgasvrij wonen? Dan heeft u uw gasaansluiting niet meer nodig. Wij verwijderen dan de gasaansluiting.
Voor het verwijderen van de gasaansluiting moet Enduris werk uitvoeren (zoals verwijderen leiding(en), gasmeter en gaskraan) en dat kost geld. In laagbouw moet de hele aansluitleiding verwijderd worden, meestal inclusief graafwerk.
Westland Infra:
Daarnaast zal bij het buiten bedrijf komen van een aansluiting het proces tot verwijdering van de aansluiting worden opgestart. Door het buiten bedrijf laten zetten van een aansluiting geeft een afnemer immers aan dat hij geen gebruik meer wenst te maken van de aansluiting waardoor deze verwijderd dient te worden
Beste gasverlaters, trap er niet in en geef zelf GEEN opdracht tot het verwijderen van de gasmeter en de gasleiding.
Lees meer over de (niet bestaande) afsluitboete en mijn eigen relaas op https://peter.pgit.nl/wonen/de-afsluitboete-bestaat-niet/ alsmede een opsomming van artikelen over een eerdere uitspraak in deze op https://peter.pgit.nl/wonen/de-afsluitboete-mag-niet/

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Leo Claessens schreef:

  Leuk, goed artikel.
  Ik weet dat E. Wiebes heeft aangegeven dat vanaf 1 maart 2021 de verwijdering van de aansluiting voor gas kosteloos voor de gasverlater moet zijn; toch stuurde Rendo mij bericht dat ze mij de kosten voor het verwijderen in rekening willen gaan brengen.

  • Peter schreef:

   Leo, de “100% socialisering” is inmiddels inderdaad een feit. Zie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2021-10151.html
   “Indien een aangeslotene verzoekt de aansluiting te verwijderen brengt de netbeheerder de kosten voor het verwijderen van de aansluiting via een eenmalige bijdrage in rekening bij de aangeslotene, met inachtneming van de systematiek van voorcalculatie zoals beschreven in artikel 2.10, eerste lid, waarbij geldt dat bij aansluitingen met een aansluitcapaciteit tot en met 40 m3(n)/uur de netbeheerder voor het verwijderen van de gasaansluiting geen kosten in rekening brengt bij de aangeslotene.”
   Verwijderingen op afspraak uitgevoerd ná 1 maart mógen dus niet bij jou in rekening worden gebracht, maar Rendo is – zoals je gelezen hebt – inmiddels berucht vanwege eigenwijs handelen.
   Zou je je relaas a.j.b. willen delen op Tweakers https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2052146/ ?
   Wellicht kunnen de andere gasverlatende Tweakers je daar adviseren en helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.