een duurzaam verwarmingssysteem

Ik heb mijn jaren ’30 woning gasloos, minder-dan-nul-op-de-meter, CO2 – en fijnstof besparend gemaakt met behulp van (standaard) isolatie maatregelen, 12 zonnepanelen, een zonneboiler, een pelletkachel-cv, een fijnstof filter en een stukje domotica.

12 zonnepanelen wekken gezamenlijk ca. 2,5 keer mijn elektriciteitsverbruik op, waardoor ik het grootste deel daarvan weer aan het net terug lever.

2 zonnecollectoren verwarmen de (onderkant van de) zonneboiler. De zon voorziet daarmee in ca. 1/3 van de totale warmtevraag voor tapwater en verwarmingsondersteuning.

Ca. 20% van de warmte van een pelletkachel-cv gaat direct de woonkamer in, 80% gaat door de (bovenkant van de) tapwater boiler en – via een buffervat – naar de radiatoren in de woonkamer en in de overige vertrekken.

schema verwarmingssysteem

De rookgasafvoer is voorzien van een elektrostatisch fijnstoffilter, dat de toch al geringe fijnstof uitstoot van de pelletkachel-cv nog eens met 95% vermindert, ongeveer tot dezelfde hoeveelheid als van een gasgestookte cv-ketel.

Een zelf geknutseld domotica systeem monitort de opwekking, het verbruik en temperaturen van de systemen en zorgt voor extra energiebesparing door diverse zaken (w.o. de pomp in het radiatorcircuit) slim te schakelen.

T.o.v een vergelijkbare woning met een conventioneel verwarmingssysteem op aardgas en grijze stroom uit de centrale spaart mijn huishouden met dit systeem – naast de volledige maandelijkse energielasten – bijna 6 ton C02 emissies per jaar uit.
Door de betrekkelijk lage kosten van deze oplossing en (de deels nog beschikbare) subsidies is de totale investering voor het verduurzamen van mijn huis bovendien al in minder dan 8 jaar terugverdiend.

Vergelijk dat allemaal maar eens met een “oplossing” met een warmtepomp…

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.