een duurzaam verwarmingssysteem

Ik heb mijn jaren ’30 woning gasloos, minder-dan-nul-op-de-meter, CO2 – en fijnstof besparend gemaakt met behulp van (standaard) isolatie maatregelen, 12 zonnepanelen, een zonneboiler, een pelletkachel-cv, een fijnstof filter en een stukje domotica
Hoe en waarom ik tot deze combinatie ben gekomen heb ik ook  toegelicht in een presentatie.
Hieronder volgt een korte beschrijving per onderdeel. De links brengen je naar gedetailleerdere uitleg . 

12 zonnepanelen wekken gezamenlijk ca. 2,5 keer mijn elektriciteitsverbruik op, waardoor ik het grootste deel daarvan weer aan het net terug lever en dus geld toe krijg.

2 zonnecollectoren verwarmen de (onderkant van de) zonneboiler. De zon voorziet daarmee (gratis) in ca. 1/3 van de totale warmtevraag van mijn huis, zowel voor tapwater als  t.b.v. verwarmingsondersteuning.
Buiten het stookseizoen kan de kachel geheel uit blijven.

Ca. 20% van de warmte van de pelletkachel-cv straalt direct en aangenaam de woonkamer in,  waardoor deze zeer snel opwarmt.
Ca. 80% gaat door de (bovenkant van de) tapwater boiler en – via een buffervat – naar de radiatoren in de woonkamer en in de overige vertrekken.

De rookgasafvoer is voorzien van een elektrostatisch fijnstoffilter, dat de toch al geringe fijnstof uitstoot van de pelletkachel-cv (5 keer minder dan een moderne gesloten houtkachel , 10 keer minder dan een inzet-haard en 100 keer minder dan een open haard) nog eens met maar 95% vermindert. De overgebleven uitstoot is daarmee nagenoeg gelijk aan een gasgestookte cv-ketel.

Een zelf in elkaar geknutseld domotica systeem monitort de opwekking, het verbruik en de temperaturen van de onderdelen en zorgt voor extra energiebesparing door diverse zaken (zoals bijvoorbeeld de pomp in het radiatorcircuit en een elektrisch element in de boiler tegen legionella) op een slimme manier te schakelen.
Ben je niet zo’n IT-nerd als ik, dan zou je het meeste daarvan ook zonder omkijken kunnen laten regelen door een iets uitgebreidere versie van de controller van de zonneboiler.

T.o.v een vergelijkbare woning met een conventioneel centraal verwarmingssysteem op aardgas en grijze stroom uit de centrale spaart mijn huishouden met dit systeem  naast de volledige maandelijkse energielasten – (ik heb een negatieve energierekening) – bijna 6 ton C02 emissies per jaar uit.
Bovendien is – door de betrekkelijk lage kosten van deze oplossing en (de deels nog beschikbare) subsidies – de totale investering voor het verduurzamen van mijn huis in minder dan 8 jaar terugverdiend.

Vergelijk dat allemaal maar eens met een all-electric “oplossing” m.b.v. een warmtepomp…

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. Martijn schreef:

  Dag Peter graag kom ik met je in contact over combi pallet kachel en zonneboiler

 2. Nicolette schreef:

  Waarom zijn 2 vaten beter dan 1? We zijn hier aan het puzzelen voor combi van zonnecollector met warmte van houtkachel en vloerverwarming. We zijn er nog niet uit …

  • Peter schreef:

   Hallo Nicolette. Ik weet eigenlijk niet of / wanneer 2 vaten beter zijn dan één… Ik zou heel graag zelf meer willen leren over de voor- en nadelen van verschillende opstellingen en wat nou in welke situatie het meest efficiënt is.
   Wat ik wel gehoord heb is dat het sowieso handig is om voor de vloerverwarming een apart circuit te maken en dat aan te sluiten aan de onderkant van het vat – dus waar de temperatuur het laagst is.
   Bij mij was de keuze voor 2 vaten min of meer gedwongen omdat ik op zolder geen ruimte had voor één groot vat en omdat de houten vloer van mijn oude woning dat waarschijnlijk niet zou kunnen dragen. Achteraf ben ik blij te ervaren dat deze oplossing zo ook (juist?) heel goed werkt.
   Die 200 liter tapwater blijkt meer dan genoeg en is zo ook snel weer opgewarmd, regelmatig ook (ver) boven de 60 graden (tegen legionella).
   De buffer wordt wat minder warm, meestal rond de 45 graden, maar omdat ik mijn slaapkamers nauwelijks verwarm en mijn kachel zelf al in (het midden van) de woonkamer staat is dat geen probleem. Als het wat kouder is dan brandt de kachel ook wat harder en helpt de buffer evengoed voldoende mee om het cv-circuit op temperatuur te brengen. En radiatoren met een lagere temperatuur verwarmen is uiteindelijk efficiënter.
   Ik heb nog zitten denken aan een systeem om eventuele overtollige (zonne)warmte uit het tapwatervat naar de buffer te pompen, ook als er nog geen warmtevraag (van de kamerthermostaat) is, maar eigenlijk werkt het al prima zo. Wanneer er (wel) warmtevraag is, het water in de kachel opgewarmd is (tot 50 graden) en de pomp in de kachel daarop aanslaat dan transporteert het circuit al vanzelf een deel van de warmte uit het tapwatervat naar het buffervat, zodat deze ook snel(ler) opwarmt.
   Een vriend van mij heeft sinds kort ook een combinatie pelletkachel-cv en zonneboiler aangeschaft / geïnstalleerd, maar dan met één 500 liter vat met een hygiëne spiraal, alleen hij is er nog niet helemaal over uit hoe e.e.a. aan te sturen. Ik ben inmiddels heel benieuwd naar zijn ervaringen…
   Succes met jullie project!
   Kijk je ook nog even naar het fijnstoffilter? Zeker als je met een houtkachel aan de gang gaat… https://peter.pgit.nl/wonen/pelletkachel-cv/oekotube-elektrostatisch-fijnstoffilter/

 3. Harko schreef:

  Mooi systeem, slim uitgedacht. Volgens mij zit er 1 “foutje” in je schema; de pomp in je pelletkachel zit volgens mij op de retour (koude kant) zodat de pomp minder thermische belasting heeft te verduren.
  Voor wat betreft 1 of 2 buffers; theoretisch heeft 1 grote buffer minder verlies van warmte (minder oppervlak in verhouding tot de inhoud) en zou dus efficiënter moeten zijn. Maar jij hebt nu het voordeel van een warmer vat voor tapwater en een wat minder warm vat voor LTW, dus ik denk dat het per saldo niks uitmaakt.

  • Peter schreef:

   Dank en ja, je hebt gelijk: de pomp in de kachel zit op de retour. Ik zal het schema aanpassen!
   Je opmerking over 1 of 2 buffers komt precies overeen met wat ik al vermoedde en – zoals je in mijn antwoord op Nicolette kan lezen – ook ervaar.

 4. Jan van Dijk schreef:

  Leuk project en bewijst dat de energietransitie vaak helemaal niet zo ingewikkeld is. Ten aanzien van jouw opmerking (Vergelijk dat allemaal maar eens met een all-electric “oplossing” m.b.v. een warmtepomp…) ben ik het echter niet met jouw eens. Ik woon in een vrijstaande grote villa met 26 zonnepanelen en een Panasonic warmtepomp met radiatoren. Alleen nog gas voor SWW maar er komt nog een warmtepompboiler welke ik meer zinvol acht dan een zonneboiler. Mijn investering van € 10.000 na aftrek BTW en Subsidie warmtepomp van € 10.000 heb ik in 5 jaar terug verdiend. Mijn huidig verbruik van de lucht/water warmtepomp op jaarbasis is 3000 Kwh voor verwarming van ons grote huis uit 1997. Jouw 8 jaar kan dus nog veel beter en geen gedoe met een Palletkachel. Ook is mijn installatie veel simpeler, lucht/water warmtepomp op de bestaande leidingen van de CV en nog de warmtepomp boiler ope plaats van de huidige boiler zonder veel extra werk. ( wel afvoer naar buiten )

  • admin_peter schreef:

   Interessant, jouw investering lijkt zo inderdaad wel mee te vallen. Maar wat valt daar dan allemaal precies onder?
   Mijn totale terugverdientijd van 8 jaar betreft ook de investering in alle isolatie maatregelen. Mijn huis is uit 1937 en er was nog niks geïsoleerd en het had nog enkel glas. Ook zitten er bij een aantal optionele (maar prijzige) zaken bij zoals een nieuwe schoorsteen en een elektrostatisch fijnstoffilter. Zie https://peter.pgit.nl/wonen/nul-op-de-meter/ voor mijn totale investeringsoverzicht.
   En wat is dan straks jouw totale investering om gasloos en energie neutraal te worden (en hoeveel subsidie heeft dat dan gekost)?
   En hoe had je dat gedaan als je op je dak (zoals bij mij en bij de meesten) geen 26 zonnepanelen kwijt kan?
   .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.