een duurzaam verwarmingssysteem

Ik heb  mijn – inmiddels vorige – jaren ’30 woning gasloos, minder-dan-nul-op-de-meter, CO2 – en fijnstof besparend gemaakt met behulp van (standaard) isolatie maatregelen, 12 zonnepanelen, een zonneboiler, een pelletkachel-cv, een fijnstof filter en een stukje domotica.
Hoe en waarom ik tot deze combinatie was gekomen heb ik toegelicht in een presentatie.
Hoe het beviel heb ik uitvoerig toegelicht in een interview dat deel uit maakt van een universitair onderzoek .

N.B. De nieuwe bewoners van mijn oude huis maken nu, wellicht dankbaar, gebruik van dit systeem en hebben het op een aantal kleine punten zelfs nog verder verbeterd. 
Dit verhaal gaat dus eigenlijk over mijn vorige situatie, maar evengoed ook over die van de  nieuwe  bewoners.  
Natuurlijk wordt ook mijn nieuwe huis met een vergelijkbaar systeem weer gasloos en nul-op-de-meter.  Daarover later wellicht meer.

Hieronder volgt een korte beschrijving van het systeem per onderdeel. De links brengen je naar gedetailleerdere uitleg . 

  • 12 zonnepanelen (meer kon ik er op het dak niet kwijt) wekken gezamenlijk ca. 2,5 keer mijn elektriciteitsverbruik op, dat laag is omdat ik niet elektrisch verwarm (daar  zouden die 12 panelen ook niet genoeg voor opleveren), waardoor ik het overgrote deel weer aan het net terug lever en dus zelfs geld toe krijg.
  • 2 zonnecollectoren verwarmen de (onderkant van de) zonneboiler. De zon voorziet daarmee gratis in ca. 1/3 van de totale warmtevraag van mijn huis, zowel voor tapwater als  t.b.v. verwarmingsondersteuning. En buiten het stookseizoen kan de kachel geheel uit blijven.
  • Een pelletkachel-cv straalt ca. 20% van de warmte direct de woonkamer in,  waardoor deze zeer snel opwarmt. Het merendeel van de warmte,  ca. 80%, warmt eerst (de bovenkant van) de tapwater boiler op en daarna een buffervat op. Deze voorziet weer in het cv-water voor de radiatoren in de woonkamer en in de overige vertrekken (mits die warmte vragen).
  • De rookgasafvoer is voorzien van een elektrostatisch fijnstoffilter, dat de toch al geringe fijnstof uitstoot van de pelletkachel-cv (5 keer minder dan een moderne gesloten houtkachel , 10 keer minder dan een inzet-haard en 100 keer minder dan een open haard) nog eens met maar liefst 95% vermindert. De uitstoot is daarmee nagenoeg gereduceert tot die van een gasgestookte cv-ketel.
  • Een zelf in elkaar geknutseld domotica systeem monitort de opwekking, het verbruik en de temperaturen van de onderdelen en zorgt voor extra energiebesparing door diverse zaken (zoals bijvoorbeeld de pomp in het radiatorcircuit en een elektrisch element in de boiler tegen legionella) op een slimme manier te schakelen.
    Ben je niet zo’n IT-nerd als ik, dan zou je het meeste daarvan ook zonder omkijken kunnen laten regelen door een iets uitgebreidere versie van de controller van de zonneboiler.


T.o.v een vergelijkbare woning met een conventioneel centraal verwarmingssysteem op aardgas en grijze stroom uit de centrale spaart mijn huishouden met dit systeem  naast de volledige maandelijkse energielasten – (ik heb een negatieve energierekening) – bijna 6 ton C02 emissies per jaar uit.
Bovendien is – door de betrekkelijk lage kosten van deze oplossing en (de deels nog beschikbare) subsidies – de totale investering voor het verduurzamen van mijn huis in minder dan 8 jaar terugverdiend.
Vergelijk dat allemaal maar eens met een all-electric “oplossing” m.b.v. een warmtepomp…

Dit vind je misschien ook leuk...

21 reacties

  1. Martijn schreef:

    Dag Peter graag kom ik met je in contact over combi pallet kachel en zonneboiler

  2. Nicolette schreef:

    Waarom zijn 2 vaten beter dan 1? We zijn hier aan het puzzelen voor combi van zonnecollector met warmte van houtkachel en vloerverwarming. We zijn er nog niet uit …

    • Peter schreef:

      Hallo Nicolette. Ik weet eigenlijk niet of / wanneer 2 vaten beter zijn dan één… Ik zou heel graag zelf meer willen leren over de voor- en nadelen van verschillende opstellingen en wat nou in welke situatie het meest efficiënt is.
      Wat ik wel gehoord heb is dat het sowieso handig is om voor de vloerverwarming een apart circuit te maken en dat aan te sluiten aan de onderkant van het vat – dus waar de temperatuur het laagst is.
      Bij mij was de keuze voor 2 vaten min of meer gedwongen omdat ik op zolder geen ruimte had voor één groot vat en omdat de houten vloer van mijn oude woning dat waarschijnlijk niet zou kunnen dragen. Achteraf ben ik blij te ervaren dat deze oplossing zo ook (juist?) heel goed werkt.
      Die 200 liter tapwater blijkt meer dan genoeg en is zo ook snel weer opgewarmd, regelmatig ook (ver) boven de 60 graden (tegen legionella).
      De buffer wordt wat minder warm, meestal rond de 45 graden, maar omdat ik mijn slaapkamers nauwelijks verwarm en mijn kachel zelf al in (het midden van) de woonkamer staat is dat geen probleem. Als het wat kouder is dan brandt de kachel ook wat harder en helpt de buffer evengoed voldoende mee om het cv-circuit op temperatuur te brengen. En radiatoren met een lagere temperatuur verwarmen is uiteindelijk efficiënter.
      Ik heb nog zitten denken aan een systeem om eventuele overtollige (zonne)warmte uit het tapwatervat naar de buffer te pompen, ook als er nog geen warmtevraag (van de kamerthermostaat) is, maar eigenlijk werkt het al prima zo. Wanneer er (wel) warmtevraag is, het water in de kachel opgewarmd is (tot 50 graden) en de pomp in de kachel daarop aanslaat dan transporteert het circuit al vanzelf een deel van de warmte uit het tapwatervat naar het buffervat, zodat deze ook snel(ler) opwarmt.
      Een vriend van mij heeft sinds kort ook een combinatie pelletkachel-cv en zonneboiler aangeschaft / geïnstalleerd, maar dan met één 500 liter vat met een hygiëne spiraal, alleen hij is er nog niet helemaal over uit hoe e.e.a. aan te sturen. Ik ben inmiddels heel benieuwd naar zijn ervaringen…
      Succes met jullie project!
      Kijk je ook nog even naar het fijnstoffilter? Zeker als je met een houtkachel aan de gang gaat… https://peter.pgit.nl/wonen/pelletkachel-cv/oekotube-elektrostatisch-fijnstoffilter/

  3. Harko schreef:

    Mooi systeem, slim uitgedacht. Volgens mij zit er 1 “foutje” in je schema; de pomp in je pelletkachel zit volgens mij op de retour (koude kant) zodat de pomp minder thermische belasting heeft te verduren.
    Voor wat betreft 1 of 2 buffers; theoretisch heeft 1 grote buffer minder verlies van warmte (minder oppervlak in verhouding tot de inhoud) en zou dus efficiënter moeten zijn. Maar jij hebt nu het voordeel van een warmer vat voor tapwater en een wat minder warm vat voor LTW, dus ik denk dat het per saldo niks uitmaakt.

    • Peter schreef:

      Dank en ja, je hebt gelijk: de pomp in de kachel zit op de retour. Ik zal het schema aanpassen!
      Je opmerking over 1 of 2 buffers komt precies overeen met wat ik al vermoedde en – zoals je in mijn antwoord op Nicolette kan lezen – ook ervaar.

  4. Jan van Dijk schreef:

    Leuk project en bewijst dat de energietransitie vaak helemaal niet zo ingewikkeld is. Ten aanzien van jouw opmerking (Vergelijk dat allemaal maar eens met een all-electric “oplossing” m.b.v. een warmtepomp…) ben ik het echter niet met jouw eens. Ik woon in een vrijstaande grote villa met 26 zonnepanelen en een Panasonic warmtepomp met radiatoren. Alleen nog gas voor SWW maar er komt nog een warmtepompboiler welke ik meer zinvol acht dan een zonneboiler. Mijn investering van € 10.000 na aftrek BTW en Subsidie warmtepomp van € 10.000 heb ik in 5 jaar terug verdiend. Mijn huidig verbruik van de lucht/water warmtepomp op jaarbasis is 3000 Kwh voor verwarming van ons grote huis uit 1997. Jouw 8 jaar kan dus nog veel beter en geen gedoe met een Palletkachel. Ook is mijn installatie veel simpeler, lucht/water warmtepomp op de bestaande leidingen van de CV en nog de warmtepomp boiler ope plaats van de huidige boiler zonder veel extra werk. ( wel afvoer naar buiten )

    • Peter schreef:

      Interessant, jouw investering lijkt zo inderdaad wel mee te vallen. Maar wat valt daar dan allemaal precies onder?
      Mijn totale terugverdientijd van 8 jaar betreft ook de investering in alle isolatie maatregelen. Mijn huis is uit 1937 en er was nog niks geïsoleerd en het had nog enkel glas. Ook zitten er bij een aantal optionele (maar prijzige) zaken bij zoals een nieuwe schoorsteen en een elektrostatisch fijnstoffilter. Zie https://peter.pgit.nl/wonen/nul-op-de-meter/ voor mijn totale investeringsoverzicht.
      En wat is dan straks jouw totale investering om gasloos en energie neutraal te worden (en hoeveel subsidie heeft dat dan gekost)?
      En hoe had je dat gedaan als je op je dak (zoals bij mij en bij de meesten) geen 26 zonnepanelen kwijt kan?
      .

  5. Ronny schreef:

    Tipje

    Neem een hygiëne boiler ipv een sanitair boiler

    Het verschil zit hem er in dat een hygiëne boiler met CV water gevuld is en daardoor niet thermisch gedesinfecteerd hoeft te worden omdat er een tapspiraal in zit met een veel kleinere inhoud en hierdoor dus onder de x aantal liters blijft waar je vanaf moet desinfecteren.

    Een electrisch element hoeft dan niet ingeschakeld te worden als er geen 65 ( of 60 ligt maar net aan het materiaal van je buffetvat ) gehaald word maar wel voldoende warmte aanwezig is voor douche enz.

    Verder is het inderdaad maar net wat je energie behoefte is.

    Kwa thermostaat kraan per radiator zou je een stapje verder kunnen gaan met een volledig zone systeem.

    Uit en dicht waar geen vraag is. Alleen open en aan daar waar vraag is.

    Ook dit is natuurlijk zo gek te maken als je zelf wil.

    Persoonlijk ben ik niet zo van de pallet kachel. Niet dat het niet werkt of niet goed genoeg zal zijn of te duur nee dat alles niet.

    Ik ben gewoon gruwelijk lui. Daarom heb ik ipv de pallet kachel wel een warmtepomp die mijn buffervat van energie kan voorzien voor warm tap water. Hoef nooit niks te regelen aan korrels/pallets en ik kan der ook mee koelen. CV systeem draait bij mij normaal rechtstreeks op de warmtepomp. Tenzij de zonneboiler/lees hier warm water buffervat te warm is. Als deze boven de 55 komt mag de overtollige warmte aan de CV afgegeven worden wanneer er 1 warmte vraag is en 2 de retour van de CV kouder dan het buffer vat. Anders heeft het uiteraard geen nut.

    Enne ja ik heb wel een hygiëne boiler genomen. Geen thermische desinfectie. Ook een betonnen zolder dus maar 1 vat.

    Maar. Al met al heb je zekers wel een nette installatie. Perfectie voor iedereen bestaat toch niet. Een installatie moet aansluiten op de wensen van de bewoner en de woning

    • Peter schreef:

      Hoi Ronny,
      Dank voor je tip, maar ik was al bekend met de hygiëneboiler. Ik vrees echter dat ik dan een veel groter vat nodig zou hebben (en helemaal moet verwarmen) om er verzekerd van te zijn dat het tapwater in de hygiene spiraal onderweg voldoende gelegenheid krijgt om daarin op te warmen. En die was wellicht door mijn houten zoldervloer gezakt…
      En om met een warmtepomp (i.p.v. een pelletkachel, waarom schrijft iedereen toch pAlletkachel?) volledig energieneutraal te worden had ik veel meer zonnepanelen nodig gehad dan er op mijn dak passen.
      Die zone verwarming is mooi, maar aan mij niet besteed. Ik gebruik mijn slaapkamers om te slapen en de verwarming staat er meestal uit. Naast de woonkamer (waar de kamerthermostaat is) wordt alleen de zolder ruimte zo nu en dan benut voor activiteiten. De gang hou ik op een conste lage temperatuur. Op mijn radiatoren voldoen de handmatig bediende thermostaatkranen zodoende prima.

  6. Frank van Schagen schreef:

    Misschien kun je pallets gaan versnipperen voor je kachel? 😉

    • Peter schreef:

      Ja, daar heb ik ooit serieus over gedacht en onderzoek gedaan, maar heb het weer losgelaten om dat zelf te gaan doen.
      Allereerst is het een logistiek probleem, want het ontbreekt mij aan opslagruimte en vervoer (Ik heb bewust mijn auto weg gedaan).
      Bovendien heb je voor een pellleteer machine krachtstroom nodig en vooral het drogen kost meer energie dan ik met mijn zonnepanelen op kan wekken (het moet wel CO2 neutraal blijven, he). Dus dat laat ik voorlopig liever aan Plospan over. Zie ook mijn stukje over pellets
      Wél heb ik in Zaanstad al meerder oproepen gedaan in ondernemers kringen om een pelletfabriekje te beginnen. We zijn immers van oudsher de houtstad bij uitstek! Historisch gezien zou het helemaal passen. Neem alleen al die enorme berg zaagsel onder de houtzaagmolens als de Held Joshua…
      Ik erger me vooral ook dood aan de hoeveelheden hout die hier op bouwplaatsen (40%!) en in containers bij particuliere verbouwingen als grof vuil worden afgevoerd en met een beetje mazzel misschien nog in de ovens van de HVC terechtkomen (om daar met enorme omzettings en transportverliezen nog enigszins dienst doen in hun Warmte Kracht Centrale en warmtenet).
      Sterker nog, op nog geen 300 meter van onze eigen biomassacentrale (BMC) staat een palletfabriek (met een A), die van oude pallets nieuwe maakt. Daarbij gaan naar eigen zeggen dagelijks tonnen aan onbruikbare delen verloren. De BMC (die trouwens 4 X zoveel in gewicht aan houtsnippers per huishouden / appartement verstookt als dat ik voor mijn eengezinswoning aan pellets verbruik (en dat is nog buiten dat er in dat warmtenet een onbekende hoeveelheid gas wordt bijgestookt) wil ze niet hebben en nu betalen ze dus om ze af te laten voeren.
      Ik ken hier nog veel meer van dat soort voorbeelden, zoals Silofabriek Janssen en Dieperink. Die verbruikt massa’s hout ter ondersteuning van hun materialen en onderdelen tijdens produktie en transport en dat wordt ook met elke bestelling weer vervangen.
      En god mag weten wat er allemaal aan (waarschijnlijk zelfs prima herbruikbaar) hout door bedrijven en particulieren naar de afval stations wordt gebracht.
      Om maar helemaal niet te spreken over wat er nu aan versnipperde slachtoffers van de Zaanse kapwoede via via naar o.a. de BMC’s in Duitsland wordt geëxporteerd. Nee, het wordt niet afgeleverd bij de onze, want wij hebben een contract voor 12 jaar met BioForte, wiens inkopers het spul trouwens deels weer uit Duitsland importeren(!)
      Dus serieus, als je iemand weet die brood ziet in de (CO2 neutrale) fabricage van pellets in Zaanstad Zaagstad, geef me een seintje!

  7. HANS van Tol schreef:

    Een mooie pellet installatie van u ,maar ik ben kweker niet lui dus na bijna 71 jaar wil toch een WP,waarom,?ik heb vriescel en een koelcel ,vanaf 2012 al zonnepanelen met 32000kw opbrengst betaal €75,00 per maand en ga dus stoppen met kweken ven viburnum en invriezen.
    Met een mijn oude terugdraai meter verdien ik ook ,maar dat stop ook .
    Ik heb een vrijstaand huis 100 m begane grond en boven 4kamers en zolder .
    Heb Nefit exelent 17 J oud staat op 40gr verbruik 1cub /uur ,die hou ik of later nieuwe Atag 28ecz voor warm water .
    Verwarming is uitgerekend op enkelglas 1976,heb nu overal triple ++ en vloerisolatie ,radiatoren en vloerverwarming 20cm h.o.h.
    Verbruik nu 1300 cub ,en wil een wp van 8kw ,misschien bij strenge vorst te klein ,maar hou de CV .
    DAAROM Wil ik mijn eigen stroom voor gebruiken. . Maar het heeft zeker meer dan 15.000 gekost wordt denk wel €25.000 , met een Wp erbij ,Eem mooi politieke aderlating met dit idee van gasloos , en stikstof onzin , en alles maar tegen houden om de huizenprijzen op testuwen .

  8. Dré schreef:

    Dank voor je opzet/data inkijk. Proficiat met de nul op de meters.
    Persoonlijk vind ik de “pellet oplossing” geen duurzame oplossing. Anderen vonden dat ook: De subsidie regeling is dan ook ten einde gekomen. Verder is het dan een persoonlijke verantwoording. Die hele discussie daarover is bekend ga ik niet hier herhalen.

    Jouw verdere aanpak is voor velen (?) hopelijk wel een inspiratie om alles tegen het licht te houden. Uiteraard vooral ook de isolatie want elke m3 gas die je bespaart, bespaar je immers voor altijd. Dat maakt het rekenen met terugverdientijden al een stuk overzichtelijker. Het hoeft niet binnen 5 jaar, mooi dat het zo een keer uitpakt, maar regeren is ook verder vooruitzien dan 5 jaar….
    Wij hebben nog ca 900m3 gas te gaan… het verder isoleren van het dak gaat daar hopelijk 30% van af halen. Met 15 zonnepanelen (met schaduw effect, ca 3200kWh opbrengst/j) uit 2015 dekken we de stroom behoeftes nu grotendeels. Onze maandkosten zijn nu 90 euro all in.
    Ik ga iig de 8 Velux oude ramen, maar uitstekende staat, die we hebben zelf naar HR++ brengen. De rest van ons glas is HR maar we hebben ook ’s nachts rolluiken die toch de kou van het glas af houden, we hebben historisch altijd laag in gas gebruik gezeten tov de buurt. Toch nog HR++ zou een optie zijn (icm freeswerk ?) . HR+++ levert maar echt heel weinig extra op en de kozijnen kunnen dat niet aan. Een dan mede geïnspireerd door cases als die van jou de puntjes op de i zetten. Afhankelijk daarvan wordt er een keuze gemaakt welke richting de keuze om van het gas af te gaan, een warmtepomp oid ???

    • Peter schreef:

      Hoi Dré,
      Jammer dat je de “pellet oplossing” bij voorbaat geen duurzame oplossing vindt. Dat de overheid de subsidieregeling op biomassaketels beëindigd heeft zegt helemaal niets over of dat terecht is, maar zelfs jij neemt blijkbaar zonder meer aan zonder je erin te verdiepen.
      Je woorden: “Die hele discussie daarover is bekend ga ik niet hier herhalen.”bevestigen dat nog eens extra.
      Heb je bijvoorbeeld mijn stukje over pellets wel gelezen? Dan had je begrepen dat (de juiste) pellets wél CO2 neutraal zijn en zelfs 30 x minder CO2 uitstoot voor dezelfde hoeveelheid warmte als aardgas hebben, daarmee jaarlijks zo’n 6 ton CO2 besparen, dat daar geen boom voor wordt gekapt en dat een pelletkachel, zelfs nog zonder fijnstoffilter, per uur minder fijnstof uitstoot dan dat er van de banden van een elektrische auto afkomt.
      Overigens is die overheid dezelfde die wél de niet-duurzame biomassa, voornamelijk pellets uit de Baltische staten en de VS, voor bijstook in de kolencentrales blijft subsidiëren, als ook de fossiele industrie met 17,5 miljard aan subsidies en belastingvoordeeltjes.
      Fijn dat je nu met 15 zonnepanelen je stroomkosten bijna dekt. Ik hoop dat je op je dak ook nog plek hebt voor nóg ’n stuk of 15 om ook je (eventuele) warmtepomp (die dag en nacht moet blijven draaien omdat ie je huis maar een paar graden per dag kan verwarmen) volledig van stroom te voorzien, in plaats van dat je daar de met 60% omzettingsverlies en 7% transportverlies opgewekte stroom uit onze gas- en kolencentrales voor nodig gaat hebben om zo uiteindelijk jaarlijks maar 1,5 ton CO2 te besparen t.o.v. een gasgestookte ketel.
      Zelf reken ik er vanwege de toenemende elektrificatie (warmtepompen, elektrische auto’s, industrie, waterstof) en dus toenemende vraag namelijk niet op dat het belachelijk lage percentage van 17% “duurzaam” opgewekte stroom, waarvan notabene 2/3 met de eerder genoemde biomassa, in Nederland snel ook noemenswaardig toe gaat nemen en ook jouw (eventuele) warmtepomp dan wél een duurzame oplossing wordt.
      Overigens ben je niet de enige die de misleidende onzin over de energietransitie niet doorziet. Zie mijn stukje over
      de transitie tunnelvisie warmte van Zaanstad.

  9. Marinus schreef:

    Dag Peter, mooie site. Ik ben mij aan het oriënteren op een verwarmingssysteem zonder gas. Deze door jouw gemaakte oplossing lijkt mij fantastisch. Ga dit zeker vervolgen. Mij brand nog één vraag: hoe groot moeten deze buffervaten eigenlijk zijn. Hierover lees ik niks ( ik kan het natuurlijk ook gemist hebben). Kun jij hier voor mij licht op deze zaak geven. Alvast bedankt.

    • Peter schreef:

      Hoi Marinus,

      Om eerlijk te zijn, ik weet eigenlijk ook niet hoe te berekenen hoe groot de buffer (dan wel het drinkwatervat dan wel een combinatie van beide) moet zijn en zou dat graag van iemand willen leren.
      In mijn geval was de combinatie van 2 X 200 liter dan ook een gok die gunstig uit heeft gepakt voor de tapwater- en de CV-ondersteuningsbehoefte van een 2-persoonshuishouden in een huis van 105 m2 woonoppervlak, waarvan de slaapkamers nauwelijks verwarmd worden.
      Inmiddels ben ik echter verhuisd naar een veel groter huis, waar wellicht ook een grotere installatie moet komen, en vraag ik me opnieuw hetzelfde af als jij.
      Daar is gelukkig ook meer dakruimte en ik verwacht dat het dan efficienter wordt om beide functies in één groot hygiëne-boilervat te combineren en deze met met meer collectoren te verwarmen.
      Op sites van diverse zonneboilerverkopers kan je vaak wel een indruk van de benodigde capaciteit krijgen; vaak staat bij hun complete systemen waarvoor ze geschikt zijn (voor hoeveel tap water en met/of zonder CV ondersteuning) en op https://www.groene-energiewinkel.nl/zonneboiler_hoe_bepaal_ik_de_grootte/ vond ik weer een aardige tool om te berekenen hoe groot het collectoroppervlak moet worden.
      Hoop dat je daar wat aan hebt en als je betere bronnen of een goede stelregel vindt, dan hoor ik het graag!

  10. Eric Groen schreef:

    Zeer inspirerende tekeningen.
    Zoals ook eerder was aangehaald is een Hygienespiraal ook een optie.
    Als “beginner” heb ik daarvoor gekozen.
    Net mijn 500L vat binnen gekregen, incl. de Heatpipes.
    Ik worstel nog even hoe ik alles moet aansluiten en ben wat onzeker over details.
    Ik kijk uit naar het regelwerk want ook ik ben van de regelprintjes als Arduino etc.

    • Peter schreef:

      Dank je wel Eric!
      Ik zelf ben inmiddels verhuisd (naar 11,5 meter boven N.A.P.) en heb daar nu óók een 500 liter hygiëneboiler in een vergelijkbaar systeem.
      Binnenkort hoop ik tijd te vinden om mijn website over de nieuwe situatie te updaten
      Zie ondertussen voor meer info https://duurzamehuizenroute.nl/woning/vrijstaande-woning-1995-ter-apel

      Domoticz / de raspberry pi gebruik ik nu alleen voor monitoring doeleinden. Weer een afhankelijkheid minder…
      De pomp tussen dit vat en de radiatoren stuur ik nu aan middels een Z-wave stopcontact en de applicatie “pumpswitch” op de “geroote” toon. Zie https://www.domoticaforum.eu/viewtopic.php?t=13598

      Veel succes (en besparing…) met je installatie gewenst!

    • Gert-Jan schreef:

      Hallo

      Ik ben vol intresse uw oplossing aan het lezen en volgen.
      Ik wou het zelfde doen zoals u, maar loop tegen het punt aan in de onderste wisselaar zonneboiler met glycol. Dan is het toch verplicht dat het tap water ook via een wisselaar gaat?
      Dus een hygiëne boiler ?

      Groet Gert-Jan

      • Peter schreef:

        Hallo Eric,

        Nee, een hygiene boiler is niet verplicht, maar dat is het natuurlijk wel om het tapwater van het proces water te scheiden. Dat had ik hier gedaan door dit over 2 vaten te scheiden. In het eerste zit het tapwater, in het secumdaire vat het proces water voor / naar de de CV.
        In dat geval (zonder hygiënespiraal) is het wél nodig om het tapwater(vat) minimaal 1 x per week op een temperatuur van 60 graden (of meer) te brengen, om de aangroei van legionele te voorkomen. Daartoe diende het elektrisch element dat eveneens in het tapwatervat is aangebracht. Dat werd ingeschakeld door een thermostaat én een domotica systeem, alleen in de daluren en alleen als het nodig was (lees het vat die week nog geen 60 graden is geweest).
        Daarnaast bevatte het vat een anode, om corrosie van de spiralen en vervuiling van het water tegen te gaan. In plaats van de spiralen corrodeert dan de anode. Die anode moet je dan wel ongeveer eens in de 5 jaar vervangen.
        Wellicht valt je op dat ik in de verleden tijd schrijf over dit systeem. Dat is omdat ik inmiddels verhuisd ben en daar met een soortgelijk (maar groter) systeem voor zowel tapwater als proces water wél één grote hygiëne boiler gebruik. Zie https://duurzamehuizenroute.nl/woning/vrijstaande-woning-1995-ter-apel
        Voordeel naast de afwezigheid van het legionella probleem is dat het daarmee veel grotere vat (500 liter in mijn geval) minder snel afkoelt, maar daar staat weer tegenover dat het hele vat wel continu op een hogere temperatuur gehouden moet worden om heet tapwater te kunnen bekomen.
        Ik gebruik nu wel 2 x zoveel pellets, maar het betreft ook een veel groter huis met een pelletketel in de (koude) garage, dus ik durf ook weer niet zonder meer te stellen dat het oude systeem met 2 vaten qua energiegebruik efficiënter is.
        Ik hoop je hiermee nog iets wijzer te hebben gemaakt en wens je veel succes met je systeem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.