een duurzaam verwarmingssysteem

Ik heb mijn jaren ’30 woning gasloos, minder-dan-nul-op-de-meter, CO2 – en fijnstof besparend gemaakt met behulp van (standaard) isolatie maatregelen, 12 zonnepanelen, een zonneboiler, een pelletkachel-cv, een fijnstof filter en een stukje domotica.

12 zonnepanelen wekken gezamenlijk ca. 2,5 keer mijn elektriciteitsverbruik op, waardoor ik het grootste deel daarvan weer aan het net terug lever.

2 zonnecollectoren verwarmen de (onderkant van de) zonneboiler. De zon voorziet daarmee in ca. 1/3 van de totale warmtevraag voor tapwater en verwarmingsondersteuning.
En buiten het stookseizoen kan de kachel uit blijven.

Ca. 20% van de warmte van de pelletkachel-cv gaat direct de woonkamer in, 80% gaat door de (bovenkant van de) tapwater boiler en – via een buffervat – naar de radiatoren in de woonkamer en in de overige vertrekken.

schema verwarmingssysteem

De rookgasafvoer is voorzien van een elektrostatisch fijnstoffilter, dat de toch al geringe fijnstof uitstoot van de pelletkachel-cv nog eens met 95% vermindert, ongeveer tot dezelfde hoeveelheid als van een gasgestookte cv-ketel.

Een zelf geknutseld domotica systeem monitort de opwekking, het verbruik en temperaturen van de systemen en zorgt voor extra energiebesparing door diverse zaken (w.o. de pomp in het radiatorcircuit) slim te schakelen.

T.o.v een vergelijkbare woning met een conventioneel centraal verwarmingssysteem op aardgas en grijze stroom uit de centrale spaart mijn huishouden met dit systeem – naast de volledige maandelijkse energielasten (ik heb een negatieve energierekening) – bijna 6 ton C02 emissies per jaar uit.
Bovendien is – door de betrekkelijk lage kosten van deze oplossing en (de deels nog beschikbare) subsidies – de totale investering voor het verduurzamen van mijn huis in minder dan 8 jaar terugverdiend.

Vergelijk dat allemaal maar eens met een “oplossing” als een electrische warmtepomp…

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Martijn schreef:

  Dag Peter graag kom ik met je in contact over combi pallet kachel en zonneboiler

 2. Nicolette schreef:

  Waarom zijn 2 vaten beter dan 1? We zijn hier aan het puzzelen voor combi van zonnecollector met warmte van houtkachel en vloerverwarming. We zijn er nog niet uit …

  • Peter schreef:

   Hallo Nicolette. Ik weet eigenlijk niet of / wanneer 2 vaten beter zijn dan één… Ik zou heel graag zelf meer willen leren over de voor- en nadelen van verschillende opstellingen en wat nou in welke situatie het meest efficiënt is.
   Wat ik wel gehoord heb is dat het sowieso handig is om voor de vloerverwarming een apart circuit te maken en dat aan te sluiten aan de onderkant van het vat – dus waar de temperatuur het laagst is.
   Bij mij was de keuze voor 2 vaten min of meer gedwongen omdat ik op zolder geen ruimte had voor één groot vat en omdat de houten vloer van mijn oude woning dat waarschijnlijk niet zou kunnen dragen. Achteraf ben ik blij te ervaren dat deze oplossing zo ook (juist?) heel goed werkt.
   Die 200 liter tapwater blijkt meer dan genoeg en is zo ook snel weer opgewarmd, regelmatig ook (ver) boven de 60 graden (tegen legionella).
   De buffer wordt wat minder warm, meestal rond de 45 graden, maar omdat ik mijn slaapkamers nauwelijks verwarm en mijn kachel zelf al in (het midden van) de woonkamer staat is dat geen probleem. Als het wat kouder is dan brandt de kachel ook wat harder en helpt de buffer evengoed voldoende mee om het cv-circuit op temperatuur te brengen. En radiatoren met een lagere temperatuur verwarmen is uiteindelijk efficiënter.
   Ik heb nog zitten denken aan een systeem om eventuele overtollige (zonne)warmte uit het tapwatervat naar de buffer te pompen, ook als er nog geen warmtevraag (van de kamerthermostaat) is, maar eigenlijk werkt het al prima zo. Wanneer er (wel) warmtevraag is, het water in de kachel opgewarmd is (tot 50 graden) en de pomp in de kachel daarop aanslaat dan transporteert het circuit al vanzelf een deel van de warmte uit het tapwatervat naar het buffervat, zodat deze ook snel(ler) opwarmt.
   Een vriend van mij heeft sinds kort ook een combinatie pelletkachel-cv en zonneboiler aangeschaft / geïnstalleerd, maar dan met één 500 liter vat met een hygiëne spiraal, alleen hij is er nog niet helemaal over uit hoe e.e.a. aan te sturen. Ik ben inmiddels heel benieuwd naar zijn ervaringen…
   Succes met jullie project!
   Kijk je ook nog even naar het fijnstoffilter? Zeker als je met een houtkachel aan de gang gaat… https://peter.pgit.nl/wonen/pelletkachel-cv/oekotube-elektrostatisch-fijnstoffilter/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.