hoe comfortabel is een energieneutraal huis?

In december 2020 ontving ik, nadat hij mijn huis op de Duurzame huizen route site had ontdekt, een uitnodiging van Ties Pauelsen, Master student architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven, om mee te doen aan een onderzoek.
Samen met een aantal medestudenten deed hij namelijk onderzoek naar de relatie tussen duurzame maatregelen, en het wooncomfort van nul-op-de-meter woningen.
Hij was  benieuwd naar persoonlijke ervaringen met deze duurzame maatregelen en de positieve maar misschien ook negatieve consequenties van deze maatregelen.
Hiervoor wilden zij graag huiseigenaren interviewen die van deze systemen verstand meenden te hebben en hen konden informeren over specifieke aspecten waar rekening mee gehouden dient te worden.

Hij had goed gezien dat ik – zoals hij zelf zegt – al veel duurzame principes en systemen in huis had geïntegreerd om deze nul-op-de-meter te maken, en (o.a. met dit blog) mijn kennis en ervaring over dit onderwerp graag wil delen.
Logisch dus dat ik open stond om mee te doen met een interview omtrent de persoonlijke ervaringen van duurzaamheid!

Dat interview vond vervolgens (digitaal) plaats op 15 december ’s avonds.
Het was heel leuk om te doen en ik kreeg alle vrijheid om uit te weiden over talloze aspecten van het energie-neutraal wonen. Er is ook zoveel over te vertellen!

19 februari kreeg ik bericht dat het  project is afgelopen en stuurde hij me zoals afgesproken het eindresultaat.
Het is een super interessant en heel leerzaam verslag geworden!
Fijn ook dat er een (bijna) letterlijke transcriptie van ons interview in is opgenomen.
Maar ook de ervaringen van de 2 andere “cases” zijn heel leuk en waardevol om te lezen. 

Met de meeste gegevens en conclusies in het verslag ben ik het ook wel eens.
Alleen wel jammer dat er bij de de (notabene door een elektrische warmtepomp-leverancier Mitsibuschi opgegeven) “extreem lage COP van 0,65 voor (alle?) houtkachels”, geen onderscheid is gemaakt met pelletkachels.
Zeer onterecht, want pelletkachels hebben immers een veel grotere verbrandings efficiëntie / COP.
Die van mijn Green Puros Dedal Hydro pelletkachel-cv is berekend op gemiddeld 94,4. Zie o.a. https://www.greenpuros.com/wp-content/uploads/2019/03/scheda_tecnica_dedalo_hydro.pdf
Dat verschil van wel 30% stelt de vergelijking van een pelletkachel-cv met zowel een gasgestookte cv-ketel als met een warmtepomp toch in een ander daglicht. Maar dat bewijst mijn negatieve energierekening natuurlijk ook wel.
En dan heb ik de nog eens 30% LAGERE efficiëntie van de verbranding van biomassa in de (o.a.) voor die warmtepompen benodigde elektriciteitscentrales nog buiten beschouwing gelaten…

Daarnaast heb ik ook nergens HR++ beglazing, niet eens HR+, maar slechts HR (dubbel) glas (met een coating en vacuüm, maar niet gevuld met een edelgas).

Ook staat – de zonneboiler niet zoals op de tekening recht boven de kachel, maar helemaal aan de andere kant van de zolder (dat is ook een van de redenen waarom het verkleinen van de afstand tussen buffer en boiler me ca. 70 meter aan leiding had gescheeld…). Maar goed, Ties had zelf al aangegeven dat de tekeningen ook niet precies overeen kwamen met de exacte situatie,  maar meer een abstracte variant waren op die van het schema van mijn verwarmingssysteem.

Met toestemming van Ties,  publiceer ik het volledige verslag (PDF) nu hieronder.
Oh, vanwege de voertaal van de Technische universiteit Eindhoven is het in het Engels geschreven. Mocht je daar moeite mee hebben dan kan ik Deep-L Translator aanbevelen 

Veel leesplezier!

Zero-energy housing_ a mixed-method, qualitative assessment of applied energy efficiency interventions and their effect on occupants’ living comfort

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.