Het OekoTube elektrostatisch fijnstoffilter

Aan / in mijn schoorsteen zit een elektrostatisch fijnstoffilter, de OekoTube van het Zwitserse bedrijf Oekosolve.
De Nederlandse leverancier en importeur is Schoon En Warm. In België is dat Polvo.
Dit “filter” reduceert de uitstoot van PM-deeltjes (fijnstof ) met wel 95%.
De toch al geringe fijnstof uitstoot van mijn pelletkachel-cv wordt daarmee teruggebracht tot min of meer hetzelfde niveau als van een gasgestookte cv-ketel. Een geruststellende gedachte…
Als het aan mij lag (en zoals dat in Zwitserland, Oostenrijk en delen van Duitsland ook al lang het geval is) zou een apparaat als dit op houtkachels en zeker op open haarden, die – zoals het kennisdocument houtstook in Nederland aantoont – respectievelijk 5 en 100 keer meer fijnstof uitstoten dan een pelletkachel, eigenlijk verplicht moeten zijn.

Ik heb er zelf om praktische redenen een hele nieuwe schoorsteenpijp voor laten monteren, maar in principe is dat niet nodig. Als er op of in/in de bovenkant van de schoorsteen, maar een stukje stalen pijp zit van ca 1,5 meter.
Er is inmiddels ook een versie verkrijgbaar die binnen,  ín de pijp tussen kachel en schoorsteen, wordt gemonteerd.

Het “filter” doet zijn werk door – via een elektrode en een strip dat in het centrum van het bovenste deel van de schoorsteen hangt – de fijnstofdeeltjes onder hoge spanning van maar liefst 30.000 volt elektrostatisch te maken. Hierdoor gaan de dan negatief geladen deeltjes aan elkaar klitten en zoeken ze vervolgens de massa – de stalen schoorsteenwand – op. Daar blijven ze dan achter  i.p.v. dat ze met het rookgas “de pijp uit te gaan”.  Heel effectief!

Het apparaat meet met een temperatuursensor in de schoorsteen of er op dat moment gestookt wordt. Bij mij is hij afgesteld om al bij ca. 35 graden – de normale rookgastemperatuur van de pelletkachel-cv – aan te gaan.  Als de kachel afslaat en de temperatuur in de schoorsteen daalt dan gaat hij op stand-by.
Om zijn werk te doen gebruikt hij slechts 30 watt. In stand-by modus is het zelfs maar 0,7 watt.

Reinigen behelst trouwens niets meer dan het jaarlijks vegen van de schoorsteen, zoals je dat normaal ook zou doen. De (dan al niet meer zo) fijnstof deeltjes worden met de rest van het roet mee weggeveegd.
Alleen natuurlijk niet vergeten om dan eerst de stekker er uit te trekken!

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Freek schreef:

  Hallo Peter, bedankt voor deze uitleg en de vraag is wat kost de Oekotube zonder montage?
  Ook belangrijk ben je tevreden over de werking en de vermindering ?
  Mvg Freek

  • admin_peter schreef:

   Hallo Freek. Het filter heeft me iets van 1650 euro gekost, naar dat was inclusief installatie. Wat ie nu kost en of ie zonder montage wordt verkocht, kan je het beste aan de leverancier / importeur Schoon en Warm vragen. Zie https://schoonenwarm.nl/.
   Ik heb geen fijnstofmeter, dus ik heb het resultaat nooit gemeten, maar ik vertrouw de specificaties en de werking wel. In mijn situatie zou het wel 95% schelen, maar een pelletkachel heeft sowieso al een geringe uitstoot, dus echt nodig is ie eigenlijk niet. Maar het is altijd leuk om te kunnen zeggen dat de uitstoot nu nauwelijks meer is dan van een gasgestookte cv-ketel.

 2. Bernt schreef:

  Hoi Peter,
  Helaas moet ik eraan toevoegen dat met een houtkachel de electrode erg snel dichtslibt. Ik moet 1 keer per maand/ anderhalve maand het dak op om de electrode eruit te halen (eerst stekker eruit!!). Vervolgens maak ik dat ding met ovenreiniger schoon en plaats ik hem terug.
  Ik stook uitsluitend essen hout (meestal nog ovengedroogd ook) in dunne blokken met ruim voldoende zuurstof.

  Doe ik dat niet dan slibt zowel de electrode als de temperatuur sensor zo dicht met teer dat het hele ding niet meer werkt.
  groeten
  Bernt

  • Peter schreef:

   Dat is vervelend Bernt!
   En wat zegt Schoon En Warm daarover? Heeft Ferry daar geen oplossing voor?
   Ik had na een dik jaar ook ook problemen gehad, maar die bleken na onderzoek door corrosie als gevolg van het (zee)zout in de lucht te komen.
   Als het goed is hebben de nieuwe bewoners van mijn huis van hem een nieuw apparaat gekregen waarin de betreffende componenten daarop zijn aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.