Het OekoTube elektrostatisch fijnstoffilter

AAN / in mijn schoorsteen zit een elektrostatisch fijnstoffilter, de OekoTube van het Zwitserse bedrijf Oekosolve. De Nederlandse leverancier en importeur is Schoon En Warm.

Dit “filter” reduceert de uitstoot van PM-deeltjes (fijnstof ) met 70 tot 95%, door deze – via een elektrode en een strip dat in het centrum van het bovenste deel van de schoorsteen hangt onder hoge spanning van maar liefst 30.000 volt – elektrostatisch te maken. Hierdoor gaan de deeltjes aan elkaar klitten en vervolgens de massa – de stalen schoorsteenwand – opzoeken. Daar blijven ze dan achter  i.p.v. dat ze met het rookgas “de pijp uit te gaan”.

Het apparaat meet met een temperatuursensor in de schoorsteen of er op dat moment gestookt wordt. Bij mij is hij afgesteld om bij ca 35 graden aan te gaan, de normale rookgastemperatuur van de pelletkachel-cv. Hij gebruikt dan 30 watt. Het stand-by verbruik is slechts 0,7 watt.

De toch al geringe fijnstof uitstoot van mijn pelletkachel-cv wordt dankzij dit filter teruggebracht tot min of meer hetzelfde niveau als van een gasgestookte cv-ketel. Een geruststellende gedachte.
Op houtkachels en zeker op open haarden, die – zoals het kennisdocument houtstook in Nederland aantoont – respectievelijk 5 en 100 keer meer fijnstof uitstoten, zou dit eigenlijk zelfs verplicht moeten zijn, zoals dat in Zwitserland, Oostenrijk en delen van Duitsland ook al lang het geval is.

Reinigen behelst trouwens niets meer dan het jaarlijks vegen van de schoorsteen, zoals je dat normaal ook zou doen. De (dan al niet meer zo) fijnstof deeltjes worden met de rest van het roet mee weggeveegd.
Alleen niet vergeten om dan eerst de stekker er uit te trekken!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.