BTW by the way

Het gerucht ging al een tijdje rond, dat  in Oostenrijk ene meneer Fuchs het voor elkaar probeerde te krijgen om de over zijn zonnepanelen betaalde BTW terug te krijgen. De sluwe vos …uh… man had namelijk gesteld dat hij door het (deels) terug leveren van stroom eigenlijk als ondernemer moet worden beschouwd. Welliswaar eentje met maar één klant (zijn energieleverancier en dus ook afnemer), maar toch… De rechter zag zijn productie echter niet als een economische activiteit. Maar Her Fuchs liet het er niet bij zitten en is in beroep gegaan…

Inmiddels heeft Het Hof van Justitie van de Europese Unie uitspraak gedaan en heeft de man gelijk gekregen. Maar het europees recht geldt natuurlijk ook voor ons!

blauwe envelop met zonnepanelenHierdoor aangespoord en met het leuke vooruitzicht om ook voor BTW aftrek in aanmerking te komen had ik (en vele andere nieuwe – en aanstaande eigenaren van zonnepanelen) daarom alvast een BTW nummer aangevraagd. Ik kreeg daarop een keurig briefje van de inspecteur van de belastingen, waarin deze meedeelde dat hij mij nog geen BTW nummer kon verstrekken omdat de Staatssecretaris van Financieën zich nog over de zaak moest buigen.

Weken later kreeg ik ineens een BTW aangifte biljet in de brievenbus. Of ik voor 6 november mijn “omzet” in het 3e kwartaal en de daarover af te dragen BTW even op wilde geven. Dat is blijkbaar de manier om aan te geven dat het BTW nummer was toegekend… Ik ben nu dus officieel ondernemer (althans, voor de BTW dan).

De Belastingdienst bevestigt het nu ook op haar site:

Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn

26-09-2013

Voor de levering van elektriciteit aan uw energieleverancier met behulp van zonnepanelen kunt u aangemerkt worden als ondernemer voor de btw.

U hebt een btw-plicht als u als particuliere eigenaar van zonnepanelen de opgewekte elektriciteit geheel of gedeeltelijk duurzaam en tegen vergoeding levert aan uw energieleverancier. Voor het recht op aftrek van de btw gelden de normale btw-regels.

Als ondernemer voor de btw moet u een administratie bijhouden en facturen sturen voor uw leveringen waarop de btw vermeld staat. U kunt ook helemaal worden ontheven van deze administratieve verplichtingen, waarna u geen recht hebt op aftrek. Als u zich al hebt aangemeld vanwege de zonnepanelen, dan krijgt u binnenkort bericht van ons.

Binnenkort worden antwoorden op veelgestelde vragen gepubliceerd.

Zie ook

 

Formeel moet ik straks dus ook BTW gaan afdragen over de terug geleverde energie, maar:

  • die BTW mag ik het energiebedrijf ook eerst in rekening brengen.
  • het gaat om een miniem bedrag, alleen de BTW over de daadwerkelijk terug geleverde energie (niet over de opgewekte energie die ik op dat moment direct zelf gebruik).
  • dat bedrag blijft altijd ver onder de laagste grens binnen de Kleine Ondernemers Regeling en hoeft daardoor uiteindelijk helemaal niet te worden afgedragen!

Nadeel is wel dat ik dan een BTW administratie moet gaan bijhouden. Ontheffing daarvan is dus ook nog een mogelijkheid, maar daarmee vervalt ook dat recht op vooraftrek dus dat gaan we niet doen.

BTW over de teruggeleverde energie bij mijn energieleverancier in rekening brengen kan trouwens best nog wel eens lastig worden. Moet ik nu facturen gaan sturen naar de Nuon?

En hoe moet ik überhaupt meten hoeveel ik ze terug lever? Ik heb namelijk alleen een ferrarismeter, die draait bij teruglevering achteruit, maar het volgende moment gebruik ik weer meer energie en loopt ie weer vooruit. Hoeveel ie daarvoor teruggedraaid heeft kan ik dan niet terugzien. Ben ik nu dan verplicht om een z.g.n. “slimme” meter (met een apart telwerk voor de terug geleverde energie) te laten plaatsen?

De belastingdienst heeft daar allemaal geen antwoord op. Dat volgens hun aan de Nuon (mijn huidige energieleverancier). Maar ook de Nuon blijkt na informeren nog geen idee te hebben hoe e.e.a. in de praktijk moet worden gebracht. Aangezien ik van plan ben om over te stappen naar Green Choice heb ik ook daar geïnformeerd. Ook zij hebben nog geen idee, maar verwachten dat de belastingdienst niet zit te springen om extra administratie en daarom vast wel zullen gaan toestaan dat energiebedrijven e.e.a. gewoon via de jaarlijkse factuur afhandelen.

Eerst dat aangifte biljet invullen dan maar. Er stond op dat het om het tijdvak 27-6-2013 tot 27-6-2013 gaat. Huh? Omzetbelasting over één dag opgeven? Na veel heen en weer bellen blijkt die vermeldde periode uiteindelijk een foutje. Ik moet de omzet aangeven over het hele 3e kwartaal SINDS 27-6-2013. Die datum is namelijk de dag waarop ik het BTW nummer aangevraagd had en waarop mijn “ondernemerschap” dus ingegaan is.

Nu waren de nieuwe zonnepanelen in dat kwartaal nog niet eens geleverd, laat staan dat ze op die datum al op mijn dak lagen en gefactureerd waren. Dus betreft het een omzet van 0 euro. En dat heb ik nu maar zo ingevuld en naar de belastingdienst terug gestuurd.

Inmiddels liggen de panelen wel op het dak en doen hun werk. Het wachten is nu op de rekening van de aanschaf en de installatie, inclusief lekker veel terug te ontvangen BTW.

Update: Inmiddels heb ik ook de factuur ontvangen en mag ik aan het einde van het jaar de BTW terugvragen. Maar hoeveel ik dan moet afdragen is nog de vraag.

Update 2: Inmiddels heeft de belastingdienst een makkelijke manier bedacht hoe de af te dragen BTW te berekenen, De BTW over de aanschaf en de installatie terug te kunnen vorderen en toch in een later stadium ontheven te worden van het voeren van een BTW administratie! Zie daarom ook het vervolg van dit bericht 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. R.L. van der Does schreef:

    In de praktijk valt het allemaal wel mee. Er wordt alleen aangifte gedaan in het kwartaal waarin de panelen zijn geplaatst. Vervolgens valt de omzet onder het gestelde minimum waardoor de ‘ondernemer’ is vrijgesteld van het bijhouden van een administratie.

    • Peter schreef:

      Dat klopt helaas niet helemaal. Inderdaad val je met de omzet onder de z.g.n. Kleine Ondernemersregeling. Daarmee hoef je dus geen BTW af te dragen, maar het bijhouden van een BTW administratie blijft ook dan verplicht, tenzij je daarvoor een ontheffing aanvraagt en krijgt. In dat geval vervalt echter ook het recht op BTW teruggave en daar was het nou juist om te doen! Zie http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/administratie_bijhouden/wie_moeten_een_btw_administratie_bijhouden/ontheffing_administratieve_verplichtingen/ontheffing_administratieve_verplichtingen.
      Al met al zullen we als particuliere zonne-energie producenten dus toch een manier moeten vinden om de aan het energie bedrijf “te factureren” BTW te kunnen berekenen en administreren. Daarom heb ik inmiddels ook (gratis) een slimme meter laten plaatsen… De energie bedrijven zijn er nog niet uit, maar die zitten natuurlijk ook niet op facturen van hun klanten te wachten. Greenchoice heeft me al laten weten dat ze daarom wachten op een besluit van de belastingdienst om alle particulieren met zonnepanelen toch van administratie te ontheffen en anders gaan ze zelf de BTW specificeren bij de saldering in de eindafrekening. Een slimme meter is in dat geval wel een voorwaarde…

    • Peter schreef:

      Ik moet mijn vandaag geplaatste reactie alweer terugnemen. Toevallig ontving ik zojuist informatie van Samen Zonne Energie waaruit blijkt dat er inmiddels een oplossing is gevonden voor het het berekenen van de BTW middels een forfait en dat na het eerste jaar van aangiftes en het terugvorderen van de BTW een ontheffing voor het voeren van een BTW administratie in de daarop volgende jaren alsnog wordt toegestaan. Joepie! Zie het vervolg op dit bericht op https://peter.pgit.nl/zonnestroom/btw-on-the-way/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.