BTW, oh nee…

In 2013 was ik een van de eersten die, destijds als particulier, de betaalde BTW over de aanschaf en installatie van zonnepanelen heeft teruggevorderd.
Aanvankelijk was het nog volkomen onduidelijk hoe dat te doen. Zie mijn eerdere berichten BTW by the way en BTW ON the way .
In het kort kwam het er op neer dat ik “ondernemer voor de BTW” werd en dus een BTW nummer kreeg. Vervolgens heb ik eenmalig BTW aangifte moeten doen en moeten betalen ter hoogte van een inmiddels ingevoerd forfait, op basis van een schatting van de BTW over teruggeleverde energie in een jaar (al betrof het toen zelfs nog geen heel kwartaal).
Ook werd mij (op aanvraag) ontheffing van administratieve verplichtingen toegekend, dus zou ik die BTW afdracht vanaf het jaar daarop daarna nooit meer hoeven te doen.
Sinds februari 2014 ben ik echter niet slechts “ondernemer voor de BTW”, maar ook “echt” ondernemer (zie de website van PGiT). Ik kreeg ik er een BTW nummer bij en doe elk kwartaal BTW aangifte (zoals dat hoort). Alleen niet over die teruggeleverde energie, want de panelen zijn immers privé bezit en ook al bestier ik mijn onderneminkje vanuit huis, ik voer de afgenomen energie immers ook niet (deels) als kosten voor de onderneming op…

In 2015 is echter mijn administratieve ontheffing (voor het eerste BTW nummer) weer ingetrokken. Die zou namelijk niet gelden per onderneming,  maar per ondernemer. Ook het bijbehorende BTW nummer is opgeheven, want dat scheelt de belastingdient weer administratie en dus geld.
Alleen mij niet, want nu moet ik vanaf vorig jaar dus jaarlijks alsnog BTW betalen over teruggeleverde energie, ook al heeft dat niets met mijn onderneming te maken. Volgens de belastingdienst zou dat zelfs het geval zijn als ik mijn onderneming buitenshuis had gehad (terwijl de panelen alleen mijn woning van stroom voorzien).
Na 10 jaar heb ik dan zelfs meer BTW betaald, dan ik als voorbelasting heb teruggekregen en dat blijft gewoon doorgaan zolang ze in bedrijf zijn (en deze regeling nog van kracht is)..

Daar komt straks trouwens nog eens bij dat onze minister van milieu Henk Kamp vanaf volgend jaar de energiebelasting op teruggeleverde energie wil gaan inhouden (!).
Schandalig. In plaats van het stimuleren van het opwekken (en afnemen) van groene energie gaat de regering dat voor particulieren duurder maken en zelfs dubbel energiebelasting innen (eerst van de terugleveraars en dan nog eens van de afnemers).
Bij deze roep ik iedereen dan ook op om onmiddelijk de petitie tegen energiebelasting op schone energie te tekenen.

Ook raar is dat ik dat BTW forfait nu dus moet opgeven en afdragen via het BTW nummer van mijn onderneming en dus ook moet boeken en verantwoorden in de boekhouding van mijn onderneming.
Ik heb werkelijk geen idee hoe ik dat moet doen.
Mijn boekhoudprogramma boekt namelijk voor elke (in- en verkoop) transactie keurig automatisch de te vorderen – en te betalen BTW bij (op rekeningen met de nummers 1500 en 1510) en elk kwartaal, als ik de aangifte boek op betaalde BTW en op een rekening voor de Kleine Ondernemings Regeling (rekening nummers 1540 en 8110) komen die weer netjes op nul te staan.
Maar nu heb ik dus als het ware 60,- euro (het jaarlijks forfait voor een installatie van 3000 WatPiek) méér BTW betaald (en debet geboekt op 1500, credit op 1540) dan ik volgens mijn transacties te betalen had. Dat forfait moet dus ook nog ergens anders worden geboekt…
Wie kan mij vertellen waar en hoe?

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Marian schreef:

    Op zoek naar helderheid in een vergelijkbare situatie (zzp en privézonnepanelen) kom ik dit tegen. Weet je hier inmiddels meer over?
    Ik heb panelen privé gekocht in 2014 en btw teruggevraagd via mijn bestaande zzp-onderneming. Ook hier smelt het ‘btw-voordeel’ in 10 jaar weg door het jaarlijks forfait. Krijg ik vandaag van de Belastingdienst (tweedelijns zonnepanelenexpert) te horen dat ik überhaupt niet het forfait kan opgeven maar de werkelijke btw over de werkelijk teruggeleverde energie had moeten afdragen!?
    Ik ben erg benieuwd (mag ook via privémail natuurlijk).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.