BTW ON the way!

plaatje huis van geld met zonnepanelenMijn vorig bericht over het mogelijk terugvorderen van de BTW over de aanschaf van zonnepanelen ging behalve over het overduidelijke voordeel ook over de perikelen die de daarmee gepaard gaande BTW administratie met zich zouden brengen.

Zojuist ontving ik daarover van SamenZonneEnergie heuglijk nieuws: inmiddels lijkt de belastingdienst er een oplossing voor gevonden te hebben.

Waar het op neer komt is dat er in plaats van een omslachtige BTW berekening deze nu plaatst vindt op basis van een forfait. Na opgave van de daaruit volgende af te dragen BTW en de op basis van de investering terug te vorderen BTW kan toch gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid tot ontheffing van het voeren van een BTW administratie.

Dat betekent dus dat je om de BTW over de aanschaf en de installatie terug te kunnen krijgen geen slimme meter meer nodig hebt (maar ja, die heb ik nu toch al), geen facturen hoeft te gaan sturen naar je energieleverancier, en hoogstens 4 X BTW aangifte hoeft te doen!

Daarom heb ik alvast een brief aan de belasting inspecteur om ontheffing van de BTW administratie met ingang van 2014 gevraagd. Niet per direct, want dit kwartaal ik ga wel aangifte doen en de BTW over de aanschaf en de installatie lekker terug vorderen!

Zie verder hoe dat allemaal te regelen bijgaande pdf van SamenZonneEnergie en de brochure van de belastingdienst veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen.

Update 20-12-2013:

Inmiddels heb ik de ontheffing van administratieve verplichtingen vanaf 2014 toegezegd gekregen en digitaal aangifte gedaan over 2013.

Helaas blijken de regels m.b.t. het forfait toch niet toe te laten het bedrag om te rekenen naar het aantal productieve dagen dus heb ik uiteindelijk zelfs veel meer BTW moeten afdragen dan ik überhaupt aan stroom heb opgewekt! Maar ja, door de BTW teruggave kan ik nu wel een veelvoud daarvan terug verwachten…

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.