Nu ook verbruik op PVoutput

PVmetverbruik20140624Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar vanaf nu staat naast m’n zonnestroomproductie ook m’n “verbruik” ook op PVoutput.
Dat verbruik is echter niet helemaal volledig, want de slimme meter registreert alleen wat er in- en uit gaat, de geïmporteerde energie en de terug geleverde energie dus, maar dat is dus exclusief wat ik direct verbruikt van wat er op dat moment opgewekt wordt (dus geachte inbrekers, als er geen actueel verbruik te zien is zijn we evengoed thuis, maar gebruiken we op dat moment lekker alleen onze eigen zonnestroom).
Het veld “exported” in PVoutput kan je helaas ook niet zelf voorzien van de (juiste) gegevens m.b.t. de terug geleverde energie. PVoutput berekent die namelijk zelf aan de hand van de productie en van wat je opgeeft als het (zoals gezegd onvolledige) verbruik.

SMD20140624De meter laat ik over een multi seriele kabel vanaf de P1 poort uitlezen met een script van Smart Meter Dashboard . Behalve de datalogger heb ik ook de bijbehorende webpagina’s en een database geïnstalleerd, waarmee ik nu het actuele electriciteits- en gasverbruik kan zien. UIt de database zou ik wellicht ook de historische gegevens moeten kunnen halen, maar dat moet ik nog uitzoeken.
En dat alles draait allemaal op een en dezelfde Raspberry Pi!
Joost van der Linde, de maker van Smart Meter Dashboard (veel dank!) wil nu gaan proberen om de Omnik Datalogger van Wouter van der Zwan (evenzoveel dank!), dat is het script waarmee ik de opbrengst van mijn panelen monitor, in zijn eigen script te integreren. Uit de gegevens van beide kan namelijk wél het werkelijke totale verbruik worden berekend (en worden geuploadet naar PVoutput). Ik heb hem voorgesteld om de productiegegevens in plaats daarvan van PVoutput zelf te halen, zodat het onafhankelijk is van wat voor omvormer je hebt en van wat je gebruikt om je productie te monitoren.
Wordt dus nog vervolgd!
Update 24-7-2014
Na een enigszins ingewikkelde discussie op het forum van PV-output en aanpassen van wat parameters, wordt m’n verbruik sinds 18-07 ook als ik meer opwek dan verbruik (met dit weer vrijwel de helde dag dus) geregistreerd op PV-output. Nu is er ook werkelijk te zien wat er  NETTO opgewekt (en verdiend!) is. Helemaal accuraat is het helaas (nog) niet, want PV-output negeert de gemeten en aangeleverde data m.b.t. de geïmporteerde en geëxporteerde volumes, maar berekent die zelf a.d.h.v. het PERIODIEK(elke 5 minuten) gemeten afgenomen vermogen…

 

Dit vind je misschien ook leuk...

10 reacties

 1. Hans schreef:

  Ik ga ook smart meter dashboard e.d. gebruiken en uploaden naar pvoutput. Zonnepanelen worden daar al gelogd via youless: http://pvoutput.org/list.jsp?userid=34222

  Hoe kan ik het beste mijn slimme meter output daar in uploaden? Ik lees iets van andere parameters?

  Tot nu toe heb ik de dagelijkse data van slimme meter handmatig ingevoerd.

  Ik hoop dat je me kunt helpen.

  • Peter schreef:

   Hoi Hans,

   Op de website van Smart Meter Dashboard kan je een Python script downloaden met de naam P1 data logger. Dat kan de op een USB poort ontvangen telegrammen van de P1 poort van je slimme meter uitlezen, uploaden naar PV output en tegelijk doorgeven aan de Smart Meter Dashboard database. De P1 poort verbindt je daartoe met een USB naar serieel kabeltje. Die is ook daar te koop, of wellicht goedkoper via Marktplaats.
   De parameters staan in het scriptje zelf beschreven,

   Zelf gebruik ik inmiddels trouwens geen Smart Meter Dashboard meer, maar WebSolarLog. Die monitort nu zowel m’n omvormer als m’n slimme meter en upload alles ook netjes naar PVoutput.
   Groot voordeel is o,a, dat deze de data kan bufferen dus geen last heeft van eventuele onderbrekingen in de internet verbinding e.d. Bovendien maakt het zelf al hele mooie grafiekjes en rapportjes en kan ik de data {via JSON} ook weer uitlezen en uploaden naar Domoticz, m’n nieuwe domotica systeem…
   Aan beide zal ik binnenkort ook maar een artikeltje aan wijden…

 2. Hans schreef:

  Hallo Peter,

  ik heb de eth converter besteld en de datalogger nu op mijn nas staan met het dashboard.
  Ik dacht dat jij in het script zelf iets met de parameters had gedaan?
  Want zoals je ziet upload ik nu live naar pvoutput dmv youless. Die gebruikt geloof ik v1
  Gaat dat dan straks als ik de spullen heb van SMD automatisch goed? Ik wil natuurlijk niet dat mijn PV data vanuit youless wordt overschreven.

  • Peter schreef:

   Hans,

   Ik heb geen ervaring met de ethernet converter, maar het PVO gedeelte in het P1NET.py script ziet er net zo uit als in het P1.py script in mijn geval.
   Daarin had ik om het overschrijven van de PV data te voorkomen de v1 parameter uitgeschakeld (door het commentarieëren) en om de Net berekeningen in PVO aan te zetten de n parameter op 1 ingesteld:

   # Patch wrong behaviour of PVOutput in case of using net values because PVOutput obly uses power values in this case
   # ‘v1’ : pvo_volume_out,
   # set ‘v1’ to -1 or comment out to make PVoutput ignore generation/exported energy (already logged by Omnik Data-Logger)

   ‘v2’ : pvo_power_out,
   ‘v3’ : pvo_volume_in,
   ‘v4’ : pvo_power_in,
   ‘c1’ : pvo_cumulative,

   # ‘n’ : pvo_net })
   # set ‘n’ to 1 to enable Net calculations
   ‘n’ : 1 })

   Als het niet werkt of als je er meer van wil weten, dan kan je wellicht beter contact opnemen met Joost van der Linde (de maker van SMD).

 3. Hans schreef:

  Dank je Peter,

  ik snap nu hoe je het hebt gedaan.
  Ik heb ook contact met Joost dus wel moeten er nu wel uit komen denk ik,
  Volgens Joost klopt het niet wat pvoutput doet als je de youless en datalogger apart verstuurd.
  Maar ik overleg met hem.

 4. Hans schreef:

  Oh nog een vraagje: hoe krijg jij de temperatuur erin? Want als ik wil natuurlijk niet de temperatuur van mijn omvormer maar van het weer ook in pvoutput hebben. Ik heb nu wunderground station gekoppeld maar dat levert me geen temperatuur of ik doe iets niet goed,

  • Peter schreef:

   Hans, bij mij wordt de temperatuur van de omvormer automatisch mee geupload door het Omnik-datalogger script. Ik weet niet hoe dat met de Youless zit.
   Wunderground OVERSCHRIJFT die temperatuur weer. PVo heeft helaas geen plek voor beide. Misschien als je doneert kan je er “extended data” velden voor gebruiken.
   Hoe vaak dat overschrijven gebeurt is afhankelijk van welk weerstation je hebt uitgekozen en hoe vaak die zijn gegevens naar Wunderground upload. Als de frequentie verschilt met die van de temperatuur van de omvormer, dan krijg je dus enorme schommelingen te zien.
   Ik heb zelf een aantal weerstations in mijn buurt uitgeprobeerd, voor ik er eentje vond die ook (en nog steeds) elke 5 minuten rapporteert.
   Algemene instructies voor de koppeling met Wunderground staan o.a. op

 5. monty schreef:

  Peter,

  Als je nu de parameter 1-0:1.7.0, “-“1-0:2.7.0 en de kW van de omvormer optelt heb je het aantal kWatts van dat moment.
  Zo kan je dat ook met de kWh (totale energie) doen van die dag.

  Dan het je het netto verbruik van die dag.

 6. Dombo71 schreef:

  Peter,

  Ik wil eigenlijk ook graag mijn p1 uploaden naar Pvo..
  Dus verbruik en opbrengst.. gescheiden en pvo maakt daar mooie grafieken van.

  Maar welk script gebruik je om dit te doen?

  Thanks

  ps:
  wel oud, maar misschien heb je het nog werken 🙂

  • Peter schreef:

   Hallo,

   Op het ogenblik heb ik het (helaas) niet meer werkend 🙁
   Zelf wil ik niet mijn P1 (import) in PVoutput kwijt, maar mijn consumptie (opbrengst-import+export of zo), dus wat ik daadwerkelijk verbruik.
   Ik gebruik inmiddels een door Novapax aangepaste versie van het OmnikDataLogger script van Wouterr voor het uitlezen van mijn Omnik omvormer en een script (pvoutput.py) van ene Nicky Bulthuis dat de opbrengst in Domoticz zet, daar mijn electriciteitsverbruik uitleest en een en ander combineert om de consumptie uit te rekenen, ook weer in Domoticz zet en alles upload naar PVoutput.
   Alleen is recentelijk mijn Raspberry Pi gecrascht en heb ik alles in gedeeltes van een backup moeten plukken en terugzetten/reconstrueren.
   Nu is mijn consumptie in Domoticz negatief en dat pikt PVoutput weer niet…
   Het blog van Nicky Bulthuis met dat script en uitleg is trouwens niet meer online. In https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1650110/39 zag ik nog wel een kopietje…
   Ik had ook ooit ergens een aangepaste versie gevonden van het python script van Wouterr dat zelf zowel de opbrengsten in Domoticz zet als daar het electriciteitsverbruik (import) uit kan lezen en met PVoutput communiceert. Mijn bedoeling was om dat script nog uit te breiden met een paar regels om ook de consumptie uit te rekenen en naar PVoutput te uploaden (zodat ik alles met 1 script werkend heb), maar zover is het niet gekomen en bovendien heb ik geen python- en nauwelijks of geen php kennis.
   Ik hoop ooit nog eens mijn dochter zover te krijgen me daarbij te helpen (als ze een keer over is uit Engeland)…

   Groet en succes,

   Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.