Stop steenkool en kom naar de Climate Games 2014

Bron: http://www.wijstoppensteenkool.nl/

Iedereen heeft het over klimaat, en iedereen zegt er mee bezig te zijn. Vaak met de beste bedoelingen. Maar goede voornemens (Peter: of mijn 12 zonnepaneeltjes) zijn niet genoeg. Planeet Aarde heeft een vrij harde deadline gezet, een kantelpunt. Voorbij dat kantelpunt doet zich een zogenaamd sneeuwbaleffect voor en verschuift het evenwicht onherroepelijk naar een nieuw evenwicht.

Dat kantelpunt ligt al bij 2 graden opwarming. Voorbij de 2 graden opwarming wordt er een lawine aan zichzelf versterkende klimaatchaos losgemaakt. Voorbij de 2 graden betekent onvermijdelijk 3, 4 en 5 graden opwarming en een planeet die tegen het jaar 2100 onleefbaar is geworden voor velen van ons. Die 2 graden opwarming kan alleen gestopt worden als we rond 2020 een drastische koerswijziging hebben gemaakt. Dat geeft ons nog maar een paar jaar voor een energierevolutie. Een extreem korte tijd voor een gigantische uitdaging, maar niet onmogelijk.
….

Steenkool is veruit de smerigste bron van energie. Naast dat het de meeste CO2 uitstoot, zijn kolencentrales de grootste bron van vervuiling door zware metalen, methaan, uranium en zwavel. De mijnbouw die nodig is staat bekend om grootschalige vernietiging van natuur, grondwatervervuiling, slechte arbeidsverhoudingen en ongelukken.

We staan in Europa aan het begin van het gigantisch uitbouwen van het arsenaal kolencentrales. In Nederland staan zijn er 4 in aanbouw. Deze nieuwe centrales zullen 140% meer CO2 uitstoten dan de al bestaande centrales. Nederland is ook de belangrijkste doorvoerhaven voor steenkool in Europa. De steenkooloverslagen in Rotterdam en Amsterdam draaien overuren. De behoefte aan goedkope stroom voor de zware industrie is blijkbaar belangrijker dan het voortbestaan van onze planeet.

Er is in Nederland rond de 65.000 MW aan energiecentrales. Steenkoolcentrales – met een totaal vermogen van ‘slechts’ 4.200 MW – produceren meer CO2 dan alle andere centrales samen. Als de nieuwe steenkoolcentrales in 2013/2014 in bedrijf zijn genomen komt daar nog eens 3.470 MW bij.

De kans om meer dan 2 graden opwarming te voorkomen loopt rond 2020 af.

De conclusie is overduidelijk: alle kolencentrales moeten zo snel mogelijk dicht (In Nederland 8 bestaande en 4 nieuwe). Hoog tijd voor actie dus!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Jacob schreef:

  Hallo Peter,

  Met veel belangstelling al de wederwaardigheden gelezen.

  Sinds kort ben ik ook in het bezit van 12 panelen met een omvormer omniksol-3k-TL. Ook hier het zelfde probleem met het opstarten hij begint pas te leveren bij 200 volt nu ben ik benieuwd of je hier nog meer over hebt kunnen ontdekken. Mijn idee is dat een standaard apparaat zonder Wifi 150 volt nodig is voor opstarten. Maar door de Wifi die meteen begint te werken bij het opstarten, pas later de benodigde opstartcapaciteit voor de levering aanwezig is. Op jaarbasis denk ik dat het een verlies zal zijn van een 10 Kwh.

  Aangezien je al wat langer met de materie bezig bent dan ik ben ik benieuwd naar de verdere ervaringen.

  Met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.