slimme meters

Het begon op 16-10 met een mailtje van Liander:

Geachte heer/mevrouw Goldstein,
Uw verzoek voor teruglevering op www.energieleveren.nl is in goede orde ontvangen. Helaas kunnen wij uw verzoek niet verwerken en hebben aanvullende informatie nodig.

terugdraaiende ferrarismeter

Uit onze administratie is gebleken dat u een draaischijfmeter (ferraris) heeft. Een draaischijfmeter zorgt ervoor dat de aan u geleverde energie én de door u opgewekte energie voortdurend wordt verrekend door het vooruit- en terugdraaien van de telwerken. Omdat een draaischijfmeter niet is ontworpen om ook terug te draaien werkt deze minder nauwkeurig en kan het functioneren niet worden gegarandeerd. Om deze reden adviseert Liander om de meter te laten vervangen voor een slimme meter.
 Wat betekent dit voor u?
Om uw aanvraag succesvol te verwerken wil ik u vragen binnen 2 weken het verzoek tot terugleveren in te vullen op onze website via de volgende link www.liander.nl/consument/terugleveren/aanmelden. Hier kunt u aangeven of u uw huidige meter wenst te behouden of gratis wil laten vervangen voor een slimme meter.
 Indien u zich al heeft aangemeld via de site van Liander, kunt u deze e-mail als niet verzonden beschouwen.
 Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
 Met vriendelijke groet,
 Yasmin Koch
Medewerker Teruglevering |  Klant & Service
 

Ja, dat was natuurlijk te verwachten. De netbeheerders willen maar wat graag overal van die slimme meters implementeren. Bij nieuwbouw worden deze standaard geplaatst. Vooralsnog is het niet verplicht je meter te laten vervangen, maar vanaf volgend jaar zullen ze iedereen (niet alleen de terug leveraars) ermee lastig gaan vallen.

Hoewel het op internet van alle kanten wordt afgeraden om als zonnestroom “boertje” je ferraris meter te laten vervangen, leek het me in dit geval toch een goede zaak. Het is een kwestie van het afwegen van de voor- en nadelen van vervanging:

Nadelen:

  • Een ferraris meter draait lekker achteruit op het moment dat je meer opwekt dan je verbruikt. Dat is een leuk gezicht!
  • Daarmee saldeert deze meter automatisch. Dat garandeert ook in de toekomst dezelfde prijs voor de geleverde stroom, als voor de verbruikte stroom. Immers, de teller trekt de geleverde hoeveelheid direct af van de verbruikte hoeveelheid.
  • Mogelijk moet ik met een slimme meter aan het eind van het jaar eerst (meer) betalen voor mijn verbruik, en krijg ik pas later pas later geld terug voor de terug geleverde stroom.
  • De slimme meter gebruikt zelf ook stroom, niet alleen voor het tellen, maar ook voor de communicatie met de netbeheerder.
  • Die ferraris meters belanden na vervanging waarschijnlijk ergens op de vuilstort. Zonde!

Voordelen:

  • Een ferrarismeter kan wel terugdraaien, maar is daar inderdaad niet voor ontworpen. Het kan dus zijn dat ie minder hard terug draait dan dat ie zou moeten, gezien de hoeveelheid terug geleverde stroom (of juist harder, dan is dat juist een voordeel…).
  • Er slimme meter houdt met aparte telwerkjes bij hoeveel er daadwerkelijk terug geleverd wordt. Dat is wellicht ook nodig om te bepalen hoeveel BTW ik formeel zou moeten afdragen aan de belastingdienst (maar ondertussen lekker in mijn zak kan houden, zie het bericht over de BTW).
  • Ik krijg straks als zonnestroom producent een extra korting op de stroom die ik verbruik, als ik ben overgestapt naar Green Choice. De slimme meter is daarvoor een voorwaarde.
  • Ik hoef de meterstanden niet meer bij te houden, die worden voortaan automatisch doorgegeven (zolang ik dat toesta, is namelijk niet verplicht).
  • Slimme meters zijn een voorwaarde voor het aanleggen / benutten van een slim en energiezuiniger landelijk electriciteitsnetwerk.
  • een slimme meter kan ook worden uitgebreid met allerlei handige zaken om mijn energieverbruik(ers) mee te monitoren en zelfs om op afstand mijn aparaten mee uit (of aan) te zetten.

Ik heb mevrouw Koch nog maar wel even gevraagd om uit te zoeken of die slimme meter de voor zijn eigen electronica benodigde stroom wel van “voor de meter” haalt (en ik daar dus straks niet zelf voor hoef te betalen). Dat blijkt gelukkig het geval. Ook een aardige mevrouw van Green Chioce bevestigde dat nog eens.

De link uit de brief werkte niet, maar na wat bellen en mailen was een afspraak uiteindelijk toch gauw gemaakt. En vanmiddag was het dan al zover en kwam een nogal nors mannetje van Liander zowel onze electrameter als ook de gasmeter vervangen door “slimme” meters.

De gasmeter geeft zijn stand via een eigen wifi verbinding door aan de electrameter en die “belt” (via GPRS denk ik) uit naar de netbeheerder om zijn standen door te geven.

Alle meterstanden staan nu, een paar uur later, nog steeds op nul. Het display geeft met een pijltje de stroomrichting aan en ik zie dus wel dat ie momenteel terug levert, maar ik zie ‘m daarvan nog geen kwh-tjes registreren. Waarschijnlijk toont ie alleen de hele. Ik hoop maar dat ie de halve wel telt. En dat ie überhaupt iets telt. Hoewel, een totaal verbruik van 0 kwh is natuurlijk nóg leuker…

Naschrift:

Na informeren bij Liander blijkt ondanks dat decimalen achter de komma niet op het display worden weergegeven de meter intern wel achter de komma door- en op te tellen. Alleen kunnen zij dat op afstand net zomin als ik zien.

Op advies van Green Choice, mijn toekomstige energieleverancier, heb ik toch ook maar even bij de Nuon (mijn huidige energieleverancier) gecheckt of zij wel op de hoogte waren gesteld van de mogelijke terug levering. Anders telt de meter het namelijk wel, maar telt het niet voor Nuon (en krijg ik het alsnog niet vergoed)!

Nu mijn Raspberry PI inmiddels netjes mijn omvormer uitleest en de zonnestroomopbrengst registreert (zie zonnestroomfabriekje) krijgt hij (en vooral ik) er binnenkort een leuke uitdaging bij: het uitlezen van het verbruik via de P1 poort van de slimme meter(!)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.